Színház

A képzelt beteg

előadás, 2016., 18 - 99 éves kor között

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A jómódú család hírnév, pénz, társadalmi elismerés bőséges birtokában élné megnyugtatóan kiszámított életét, ha a családfő Argan hipochondriájával nem tenné pokollá saját és családtagjai életét. Betegsége kiszámíthatatlan, megmagyarázhatatlan, megfellebezhetetlen, ilyeténképp a betegség gyógyítása is komplikált, kivitelezhetetlen és végeérhetetlen.

Moliére minden helyzetkomikumot a legvégsőkig kiélez, sötét és éles kontúrral veszi körül ragyogó poénjait így szinte már ijesztően abszurddá válik kacagtató komédiája. A despota apa - ahogy szinte minden darabjában - nem engedi lányát szíve szabadon választotjához, a Betegség terrorával akadályozva meg a szerelmesek beteljesülésését. A híres-hírhedett gyógyítás jelenet az orvos-beteg kapcsolatnak egy feledhetetlen, máig aktuális esszenciáját adja.

Moliére örök, minden kor megtalálja benne saját képmását.

Alföldi Róbert, aki sokadszorra rendez a Budapest Bábszínházban, Bognár Róbert új fordításában állítja színpadra a komédiát. A rendező most is meglepő nézőpontból gondoltatja újra velünk Moliére Képzelt betegét.

A(z) Budapest Bábszínház előadása

Bemutató időpontja:

2016. november 19., Budapest Bábszínház

Stáblista:

Szereplők

Argan (a képzelt beteg)
Béline (Argan második felesége)
Angélique (Argan lánya, Cléante szerelmese)
Béralde (Béralde, Argan fivére)
Dectretenus (orvos)
Cléante (Angélique szerelmese)
Thomas Decretenus (az orvos fia)
Pourgalot (Argan orvosa)
Simate (patikus)
Rafinat (közjegyző)
Toinette (szolgálólány)

Alkotók

Hozzászólások