Színház

A kőszívű ember fiai

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényét korhű jelmezekben, a magyar irodalom remekéhez méltó színpadi drámaként állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. Az elsősorban felnőtt nézőknek szánt produkció szorosan kapcsolódik az iskolai oktatási anyaghoz is, így a fiatalabb nézők számára is izgalmas kalandozás lehet irodalom és színház határmezsgyéjén. A teátrum szinte teljes társulata színpadra lép majd a rengeteg szereplőt felvonultató előadásban, amelynek két fő mozgatórugója a szenvedély és a zaklatottság - mondta el Seregi Zoltán rendező az olvasópróbán. Baradlaynét Kovács Edit, a három fiú karakterét Tege Antal, Csomós Lajos és Czitor Attila színművészek formálják meg. A társulat tagjai mellett több vendégművészt is köszönthetnek a produkcióban: Tallérossy Zebulon szerepében a Jászai-díjas Rubold Ödönt, Lánghy Aranka megformálójaként Babócsai Rékát, Tormándy Pálként pedig Koleszár Bazil Pétert láthatja a közönség. Megjelenik majd az előadásban maga a zeneszerző is, Tolcsvay Béla, aki énekmondóként kíséri végig az eseményeket.
A színpadi változat a szereplők életútját a regényhez igazodva, annak legfontosabb pontjait érintve követi nyomon a Fekete Péter által kialakított izgalmas játéktérben, Vesztergombi Anikó korhű jelmezeivel, vetített animációk segítségével.

Bécs, március 13. Két nappal Petőfiék nagy pesti megmozdulása, a dicsőséges magyar események előtt fegyvert ragad, és a régi rend bukását követeli az osztrák ifjúság. Európa hónapok óta lázban, a népek tavasza a szívekben és lelkekben is meghozza a maga virágait. Ki ne emlékezne a Baradlay fivérek tündöklésére és bukására: Ödön és Richárd lánglelkű hazafiságára, Jenő áldozatvállalására! S van-e olyan egykori általános iskolás, akinek ne futkosna a hátán a hideg, amikor felidézi a jégbe szakadást a befagyott Dnyeperen, vagy a farkasok támadását! A Kárpátok hágóinak meghódítását, Buda várának visszavételét. Jókai nagy mesélőként él a magyar kulturális köztudatban. Talán mert az is volt. Méltóságteljes mondatai, pompás környezetrajzai lebilincselőek, romantikusan realista alakjai mindannyiunk kedvencei - ez utóbbiak ezúttal a Jókai Színház színpadán is életre kelnek. Mámor, szerelem, halál. Repüljünk együtt vissza az időben százhatvan évet! Hátha nem minden szív válik kővé.

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. november 30., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Baradlay Kázmérné
Lánghy Bertalan
Lánghy Aranka
Plankenhorst Antoinette
Plankenhorst Alfonsine
Rideghváry Bence
Tallérossy Zebulon
Remigia nővér
Pallwitz Ottó
Segédtiszt
Huszár (inas)
Énekmondó

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás