Színház

A kripli

színmű, 2 felvonás, magyar, 2001.

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

Csak Shakespeare-nek sikerült a világ drámaírói közül az, ami Martin McDonaghnak is kijutott 1997-ben: egyszerre négy darabját játszották Londonban. Aztán egy újabb szenzáció, New Yorkban: még be sem mutatták A kriplit, de már az összes előadásra minden jegy elkelt elővételben. Azóta már több tucat országban is hatalmas sikerrel mutatták be az ír származású szerző fergeteges humorú, mégis szívszorító és felkavaró erejű drámáját.

A történet 1934-ben játszódik, az írországi Inishmaan parányi szigetén (ma is alig másfélszáz lakosa van a szigorú éghajlatú szigetnek), ahol az is szenzációnak számít, ha valakinek a libája belecsíp a szomszéd macskájának a farkába. Itt él a tizenhét éves, kacskakezű-kacskalábú Billy, az árvagyerek, akit két nagynénje nevel odaadó szeretettel és telve aggodalommal: mi lesz a fiúval, aki ideje javát tehenek "fixírozásával" tölti. Aztán jön a hír, hogy a szomszéd szigeten hollywoodi filmesek forgatnak és szereplőket keresnek. Billy úgy érzi, nem hagyhatja ki a lehetőséget: menekülni akar a szegénységtől, a falubeliek gúnyolódásától: filmsztár akar lenni...

2002 - POSZT: A közönség zsűri díja

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. október 19., Radnóti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Elithia 2011 nov. 29. - 08:40:36 10/10
Sziasztok!

Még soha nem írtam ide véleményt, de most megteszem, elnézést, ha hosszú lettem.
Nagyon remélem, hogy ezt a darabot még játszani fogják, és még sokaknak lesz lehetõsége megnézni. Egyben vicces és elgondolkodtató. Nem egy könnyû darab, mégis abszolút élvezhetõ.
Minden színésznek nagyon szépen köszönöm az estét, de nem tudom kihagyni a lehetõséget, hogy megemlítsem Lengyel Tamás fõszereplõt, akit mostantól fogva figyelni fogok és a többi elõadására is elmegyek, mert ezt a korántsem egyszerû szerepet hihetetlen profizmussal oldotta meg. És akinek eszébe jutott a gyönyörû Schell Juditot, valamint Szombathy Gyulát öregasszonnyá tenni, külön tisztelem, nagyon jó döntés volt! Kulka Jánost pedig most elõször nem szerettem, annyira hiteles volt a szerepében.
Utoljára és befejeztem, szerintem nagyszerû volt a háttér, mind a díszlet, a sminkek és a jelmezek. Nem hiába a Radnóti a kedvenc színházam, ha mindenképpen választani kell.

Kellemes napot Nektek és jó szórakozást annak, akinek még lehetõsége lesz megnézni!
F_E_B 2009 szept. 29. - 09:47:22 Előzmény Nagy Károlyné dr.
"A rendezõ, Zsótér Sándor mûvészi munkája nyomán mindig is különleges, extrém darabok kerültek színre."

Ez tulajdonképpen még igaz is lehet, de A kriplit Gothár Péter rendezte.
Tegnap volt a 200. elõadás, ami talán önmagáért beszél.
Szombathy Gyulán kívül -aki a Szeszélyes évszakok szintet hozta- mindenki hibátlanul játszott, a rendezés is jó, valami mégis hiányzott.
Nagy Károlyné dr. 2009 aug. 28. - 11:28:23
már van 2 éve, hogy láttuk a darabot, igazán nagy hatást gyakorolt ránk. Kulka, a "Csomós Mari-Schell Judit " páros,
a fiatalok, mind remekeltek. Külön meglepetés volt a Mama szerepében Szombathy Gyula, akit amikor "felismertünk" még jobban élveztük a játékát.
A rendezõ, Zsótér Sándor mûvészi munkája nyomán mindig is különleges, extrém darabok kerültek színre. Terészetesen van, ami tetszik, van, ami távol áll tõlünk, de ebben a darabban is megmutatta érdekes látásmódját, remek adaptációs képszségét, tehetségét.
Minden közremûködõnek köszönjük ezt a színházi élményt !
10/10
Theatermaster 2009 júl. 13. - 05:44:51 10/10 Előzmény Ignorante
Osztom a véleményt. Ez tényleg az egyik legjobb elõadás, amit láttam eddig...
Fájdalom és élet van benne...
Nagyon szép munka!

Ildi
10/10
Ignorante 2009 jan. 25. - 20:22:42 10/10
Az egyik kedvencem. Hol a sírás kerülgetett, hol kirázott a hideg. Erõs darab. Igazi ír dráma - kettõs érzelmeket csihol: hogy a gyomrunkban érezzük a fájdalmat, hol hatalmasakat nevetünk. És utána gondolkodunk, hogy milyen is az élet és milyen elõítéletesek vagyunk. Schell Judit nagyon jó és Lengyel Tamásra is rátalált e szerep. Azt hiszem erre mondják, hogy katarzisos darab, legalábbis nekem ilyen élményt adott.