Színház

A lovasok

színmű, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Adorján Viktor A lovasok című drámája elnyerte a 2012-ben zajlott dráMÁzat elnevezésű drámaíró verseny zsűrijének tetszését.

Az aprócska település központja a kocsma. A lovasok "a nagy hegyek között egy kis faluban játszódik, ahol már nem vezet tovább az út. Ezt akár szimbolikusan is lehet értelmezni." (Adorján Viktor, a darab szerzője)

A színház is, mint minden művészeti ág alkotása alapanyagait keresi. Így előfordulhat, hogy az alapanyag témája felülíródik az alkotás folyamán és egy más tartalmú hangsúlyt kap.
"Egy szöveg nem biztos, hogy arról szól, amit az őt alkotó szavak elsődleges jelentése sugall. Mint ahogy az sem bizonyos, hogy a párbeszédes formában megírt mondatok sorozata dráma. De az igaz, hogy bármilyen textus színre vihető, ha a színpad "itt és most" követelményeit tiszteletben tartjuk. Mint ahogy az is igaz, hogy az így létrejött előadás nem az alapjául szolgáló irodalom szócsöve. Elvárásaink nem feltétlenül szolgálják a javunkat, mint ahogy megszilárdult tudásunk is inkább szemellenző, mint széles horizont. De meggyőzni sem kell a síkban élőket a tér létezéséről. (...)" ( Hatházi András, az előadás rendezője)

A színmű, dráma 5 képben és nem tragédia - tisztázta a fogalmat a rendező.
"Igyekeztem, és remélem, hogy sikerült egy olyan előadást létrehozni, amely a mindenkori néző elvárásaira, érzéseire, gondolataira apellál. Nem akarok semmilyen öncélú, eszement kísérletezésbe belevágni. Azt szeretném, hogy jöjjenek be a nézők a színházba, fenntartom, hogy a megszokott gondolatmenetünkből ki kell mozdulni. Ha már eljöttünk , akkor vegyük azt a fáradságot, hogy kicsit szellemileg és érzelmileg is elkalandozzunk. Ebben az értelemben kísérlet ez az előadás" - magyarázta Hatházi András. Ennek a teljesség-impressziónak a létrejöttét szolgálja a Carmencita Brojboiu tervezte díszlet, Csibi László vetített képei és a brit The Tiger Lillies együttes dalaiból összeállított zene is.

A(z) Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások