Színház

A maratonfutók tiszteletkört futnak

komédia, 2 felvonás, 2019., 16 éves kortól

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Balkáni fekete komédia két részben.

A Topálovity család különös, és mégis hétköznapi família. Ebben a családban nincsenek nők, csak apák és fiúk. Minden apának egy utódja, aki tovább viszi a nevet és a foglalkozást, azaz az üzletet. Öt generáció huszonöttől százhuszonöt éves korig látható a színen, illetve a Végtelen Nyugalom Kft. nevű koporsógyártó cég működése. A koporsógyártás azonban csak fedőtevékenység; valójában a temetőből lopatják ki a használt koporsókat, és ezeket restaurálva újként adják tovább Pitton Bill segítségével. Száz év alatt közel húszezer koporsót loptak, a családi hagyományokat folytatni kell. Azonban a legifjabb Topálovity, Mirko éppen ezt nem akarja, sőt, ki akar szállni az üzletből, megtörve és megszakítva a hagyományokat. A többiek ezt nem engedhetik, ha kell erőszakkal, ha kell, nem szép szóval, de a gyereknek maradni kötelesség, különben az üzlet elvesztésével a családfa is kiszárad.
Egy mindenkiért, mindenki egy ellen, mindenki mindenki ellen, egy az egyben, mindenkivel egy sem.
A szerző, Dušan Kovačević hazájában és a világon is a legismertebb szerb drámaíró. Ő írta a forgatókönyvet Emir Kusturica: Underground című filmjéhez. A Maratonfutókból készült filmet is ő jegyzi – a jugoszláv utódállamokban kultfilmnek számít!
A rendező, Paolo Magelli érzékeny, szenvedélyes, politikus színházcsináló, sok nyelven beszélő világpolgár, aki az ösztöneiben érzi a vibráló Balkánt, a talajmélyi társadalmi eróziókat és hisz a színház eszközeiben annyira, hogy segítségül hívja a gyilkos nacionalista indulatok ellen. A látvány, a zene, a humor a líra jellemzi az előadásait és a soknyelvű, soknemzetiségű, sokféle kultúra egységbe terelése. Személyében a XX. századi kísérletező alternatívból indult nagy színházi megújítók egyikét köszönthetjük a Magyar Színházban.

Jelmez: Marita Copo

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. április 12., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Topalovity Maximilian, A nagy Pantelija fia
Topalovity Akszentije, a mozgásképtelen Maximilian fia
Topalovity Milutin, Akszentije fia
Topalovity Laki, Milutin fia
Topalovity Mirko, A szorgalmas Laki fia
Krisztina, a legfiatalabb Topalovity nagy szerelme
Ördög Gyenka, Mirko barátja
Piton Billy, a Topalovity család házi és üzleti barátja
Olja, a Topalovity családnál dolgozik
Elgázolt ember

Vélemény:

szavazat: 3/10 április 15. 08:15:55
április 15. 08:15:55
Az első felvonás tán 6 pontot is ér, de a második csak 2 pontot. Vásári hangulatú előadás, változó szinészi játékkal. Aki nem szereti gyalázni a nőket, annak felháboritó.