Színház

A mennyei Híd

előadás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab egy tragikus szerencsétlenség hátterét, előzményeit próbálja tisztázni: "Péntek délben, 1714. július 20-án Peru legszebbik hídja leszakadt, s öten, akik éppen átmenőben voltak, a mélységbe zuhantak. Ez a híd a Lima és Cozco közötti országutat kötötte össze, s naponta száz meg száz ember haladt át rajta."
A helyszín tehát Peru, az Eldorádó, az inkák legendás birodalma természetesen már a bukás után, a spanyol uralom idején. Az Andok félelmetes hegylánca közti völgyekben felépült "kis-Spanyolország" barokkos világának megidézésével igazán vonzó - és nyilván komoly kihívást jelentő - környezetére találtak az előadás készítői.

Az előadás kezdőmondatai már sejtetik a történetbe kódolt alapproblémát: miért éppen ők? Miért éppen az az öt ember lett áldozattá? A színház témaválasztása előre nem látható módon különösen aktuálissá lett szeptember 11-e óta: miért éppen ők voltak ott és akkor? Meg lehet- e találni a legkisebb közös többszöröst az áldozatokra vonatkozóan? A megdöbbentő tragédiák elsősorban kérdéseket vetnek fel, többet annál, amit meg lehet válaszolni. A Híd az emberi gondolkodásnak azt az alapvető vonását mutatja be, amely az értelemadással próbálja elfogadni az elfogadhatatlant. Az elviselhetetlen elviselhetőbb lesz, ha sikerül egy összefüggésrendszerbe vagy oksági viszonyba helyezni? Magyarázhatóvá válik?

Komálovics Zoltán


A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. február 9., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Montemayor márkiné
Camila Perichole (színésznő)
Don Andres de Ribera (Peru alkirálya)
Anna (a zárda fejedelemasszonya)
Pepita (apáca)
Alvarado (hajóskapitány)
Sebastian
Manuel (Sebastian testvére)
Don Jaime (Camilla kisfia)

Alkotók

Hozzászólások