Színház

A miniszter felesége

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2016.

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A férjből miniszter lett. Érdekes ez? Érdekesebb, hogy mi lesz a miniszter feleségéből. Férje farvizén evező vérbő asszonyság ő, akinek frissen kinevezett ura, vagy inkább annak csábító hatalommal bíró rangja, fenekestől felfordítja mindenki életét. Hogyan lehet felemelkedni? Mi történik, amikor egy egyszerű, de szerethető asszonyság s az ő családja, rokonsága egy olyan társadalmi piedesztálra kerül, amelyről addig nem is álmodhatott? Hogyan és miként alakul át az addig "jól működő" család, amikor férjről is kiderül egy s más? Nyelvleckéket is kéne venni, egy-két aranyfog is elkelne a szép miniszternéi mosolyhoz, no, meg szeretőt is illene tartani, hisz az előző miniszter-feleség odafenn lebegő példája társadalmi szempontból csábító.
Csupa kikerülhetetlen kérdés sorjázik A miniszter felesége című vígjátékban, melyeknek ügyetlen és avatatlan megválaszolásában a kétes eredetű rokonság is részt vesz. De még mennyire, és bár ne tenné! Mert a kérők, alázatoskodók és nagy ravaszok egész zenekara zendít rá egy fennköltnek tűnő szimfóniára. És úgy tűnik, valóban egy eljátszott játék szimfóniája ez! Súrlódó érdekek és meleg rokoni összeölelkezések érzelmi sokszínűségét adja megannyi helyzet a darabban, melynek minden mozzanata mélységesen emberi. S talán pont ez a tükör az, melybe belenézvén időtlen játszmákban látjuk vissza önmagunkat.
Az író, aki Alkibijad Nusa néven született Belgrádban, 1864-ben, cincár származású, később szerbesítette nevét. Volt külügyi kormányhivatalnok Szkopjéban, Bitolában, Szarajevóban, de dolgozott Svájcban és Franciaországban is, a Szerb Királyi Akadémia tagja volt. A belgrádi, majd az újvidéki Szerb Nemzeti Színházat is vezette. A balkáni térség legkiemelkedőbb vígjátékírója, A miniszter feleségét először 1929-ben mutatta be a belgrádi Szerb Nemzeti Színház.
Együttérzéssel áthatott színpadi darabjai nélkülözik a gúnyt, a kárörömöt. Az alapos karakter-megfigyelésből eredő hiteles figurák által "eljátszot" kis- vagy nagypolgári gesztusai jellemzik világát. E világ persze nem szűkölködik kisvárosi bürokratákban, írnokokban, tisztviselőkben, provinciális ügyeskedőkben, akik ? családjukkal együtt ? képtelenek kilépni abból a környezetből, amelybe az Úr teremtette őket. Kimondottan a mindennapok esendő figurái, közéletünkből kipécézett alakok A miniszter felesége szereplői. Ugyanakkor éppen kétségbeesett igyekezetük teszi őket mégis szimpatikussá, végighordozva a nevetés szikráját a közönség között, az előadás első pillanatától az utolsóig.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. december 16., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Zsivka, a miniszter felesége
Popovics Szimeun, miniszter
Dára, a lányuk
Csédó, a vejük
Vászó bácsi
Szávka tanti
Ninkovics úr
Dácó néni
Risztó, kérő
Péró, írnok
Anka, szobalány
Angoltanárnő, Krisztina, Dácó néni lánya
Pántó bácsi
Jakab bácsi, Nyomdász inas, Mile
Pántó bácsi fia, Altiszt
Tanú I., Misics Szávó, rokon
Tanú II., Fotográfus
Csendőr, Jovó, Árszó pap fia

Alkotók

Hozzászólások

1/10
Balmez 2017 máj. 25. - 23:50:55 1/10
Sajnálom, hogy csak azután találtam meg az értékelést, miután végig szenvedük az örökkévalóságnak tûnõ 3 órányi borzalmat. Szenzációs színészi alakítások egy borzasztóra sikerültndezésben. Elõször jártam a Nemzetiben, háromszor aludtam el. Csak remélni tudom, hogy nem ez a stílus és színvonal a jellemzõ.
1/10
banhorvat 2017 máj. 03. - 22:00:06 1/10
Ez volt életem legrosszabb elõadása. A szünetben eljöttünk, mert már fizikai fájdalmakat kezdtünk érezni. Borzasztó ripacskodás, unalmas, sehová nem vezetõ sztori. Senkinek nem ajánlom.
3/10
Towner 2017 febr. 23. - 11:47:21 3/10
KIvállóak a szinészek, mindent megtesznek de szarból nem lehet várat építeni. Azt a sok érdektelen szöveget megtanúlni, eljátszani...õrület
EIB 2016 dec. 23. - 22:11:57
Érdemes elolvasni a Nemzeti facebook oldalán a nézõi kommenteket az elõadáshoz tartozó poszt alatt...
Én mondjuk nem láttam, de a darab és a rendezõ (egyszerûen kevés a Nemzeti nagyszínpadához) alapján már rossz elõérzetem volt, ami az egyöntetû reakciók alapján ezúttal vélhetõen nem hagyott cserben.
Akiket sajnálok, azok az olyan színészek, mint Udvaros Dorottya, Varga József, Farkas Dénes, Tompos Kátya...
Remélhetõleg ennél csak jobb jöhet.
1/10
dtx747 2016 dec. 23. - 12:36:31 1/10
3 óra mesterkéltség és túljátszás. Szörnyû unalmas. Nem ajánlom senkinek.
10/10
lylazarus 2016 dec. 23. - 03:29:09 10/10
Én nevettem. A zenei és táncos betétek + 1-2 rendezõi megoldás csapnivalók, de Udvaros Dorottya kihozta a karakterbõl, amit ki lehet, imádom, tündéri, így azért is felpontozom.
1/10
Zsolti_a_béka 2016 dec. 21. - 10:59:49 1/10
Megnéztem. Nem kellett volna. Voltak akik hazamentek szünetben. Õk tették jól.
vargama 2016 dec. 20. - 10:00:55
Felejthetõ ez az elõadás. A darab hosszú, vontatott. Ebben a vígjátékban nincsenek poénok, és a szereplõknek is kevés lehetõséget nyújt az örömteli színészi játékra.