Színház

A mizantróp

előadás, 1 felvonás, 100 perc, 2008.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Nem értik Alceste-et. "Mindenki azt kérdi: bohóc ez - vagy beteg?" Barátja, Philinte folytonos dührohamai miatt orvoshoz küldi. Szerelme, Célimene szerint nem úgy szeret, ahogy szeretni kell. A szerelmes Éliante azt mondja róla:

"Igen különc és fura,
és mégis rendkívüli figura:
abban, ahogyan mindent kihegyez,
van valami nemes és hősies,
valami olyan ritka tisztaság,
amit már alig ismer a világ."

Ki ez a mizantróp? Miért vívja elkeseredett szélmalomharcát a hazugság, képmutatás, korrupció ellen, ha ő maga is tudja, hogy a világ rohad, és a rothadtság nem orvosolható?
Rousseau azt állítja, Alceste előfutára a francia klasszicizmusnak: egy álca nélküli, igaz ember egy olyan társadalomban, ahol mindenki álarcot visel - a természetes lét előhírnöke. "A mizantróp" a tiszta, s ezért meg nem értett egyéniség tragédiája a romlott társadalomban.
Goethe szerint Alceste a világirodalom egyik legtragikusabb alakja.

A(z) Örkény István Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. szeptember 26., Örkény István Színház

Stáblista:

Hozzászólások

csikospeter 2010 ápr. 18. - 11:57:13 Előzmény Obránszky Ármin
Szerintem nagyon jó elõadás, ajánlom mindenkinek. Gyönyörûszép a látvány.
Obránszky Ármin 2009 márc. 16. - 10:54:56 Előzmény protiduj
Én is remekül szórakoztam és a végén kifejezetten sajnáltam, h nem nézhetem tovább. Az Örkényben megszokott kreatív, ötletes kivitelezés, zseniális színészekkel. Azért Hámori Gabit az elsõ sorból nézni nem akármilyen élmény! Persze kizárólag a játékára gondolok... :-P
Összességében bárkinek ajánlom!
protiduj 2008 okt. 25. - 20:54:24
Nagyon nehéz feladatot remekül oldottak meg. A rendezõ és a fordító leporolta, a színészek eljátszották és a nézõk jól szórakoztak. Ez a darab a ma emberéhez szól, mégis hû marad Moliére szelleméhez.