Színház

A nép ellensége

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Stockmann doktor felfedezi, hogy a városát felvirágoztató gyógyforrások vize mérgezett. A lakosság, élén a polgármesterrel, aki mellesleg Stockmann bátyja, nem akar szembesülni az igazsággal. Lassan az egész város a pénz hatalmával és a hivatali korrupcióval is küzdő doktor ellen fordul.

Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét 1882-ben, három évvel a Nóra és egy évvel a Kísértetek után, épp a Kísértetek fogadtatásán felbőszülve. Stockmann doktort részben saját magáról mintázta: 1848-ban, amikor kitört az első schleswig-holsteini háború, a húszéves Ibsen szenvedélyesen agitált a németek ellen. Látván, hogy honfitársai magukra hagyják a dánokat, egyre elkeseredettebben adott hangot annak, mennyire megveti a gyávaságukat. Annyira kiéleződött az ellentét közte és a környezete között, hogy lassan az egész társdalomban a saját ellenségét látta.

A nép ellenségét Ibsen késői önéletrajzi ihletésű darabjai követték: a Vadkacsa (1884), a Rosmersholm (1886) és a Hedda Gabler (1890).

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. április 27., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Stockmann
Katrine (Doktor Stockmann felesége)
Petra (lányuk, tanítónő)
Henrik (a fiuk)
Peter Stockman (a doktor bátyja, városbíró, rendőrfőnök, a fürdőigazgatóság elnöke stb.)
Morten Kiil (tímármester, Stockmanné gyámapja)
Houstad (a "Néplap" szerkesztője)
Billing (a "Néplap" munkatársa)
Horster (hajóskapitány)
Aslaksen (nyomdász)

Hozzászólások

7/10
kaanm 2014 máj. 05. - 15:20:47 7/10
Engem is az aktuálpolitikai töltet zavart. Az elõadás tulajdonképpen jó, de ahogy mostanában a Katona és az Örkény elõadásaiban megszokhattuk, a jelenlegi hatalom és támogatói (primitív csürheként ábrázolva) ellen (is) szól a darab. A balliberális kultúrfölény "egyértelmû".
10/10
Bette76 2014 febr. 15. - 23:54:06 10/10
Szuper elõadás zseniális színészekkel. Élmény volt!
Amúgy nem a mai magyar politikára ilyen, hanem a politika. Helytõl és idõtõl függetlenül.
10/10
elszabó 2013 jún. 07. - 22:38:13 10/10
Hogy a darabot Ibsen 1882-ben, egy újságban megjelent hír nyomán írta, az szinte hihetetlen, mert annyira egyezik a mai magyar állapotokkal: a nyers érdekeket elfedõ harsány propaganda és az igazság rikító ellentétével, az ellenvéleményeket minden áron elhallgattató manipulatív hatalom gyakorlatával. A közönség többsége felállva tapsolt, de sokan nem tapsoltak, ami a mindenre tapsoló magyar színházi világban jelzés értékû: nincs átjárás... A színészek nemcsak játszanak, hanem nevüket adják a produkcióhoz. Gratulálok a ki tudja meddig tartható bátorsághoz!
8/10
leeladam 2013 jún. 07. - 16:54:58 8/10
Szájbarágós politikai tanmese sztárparádéval... A színészi játék fergeteges, de ettõl még bosszankodva jöttem ki a színházból, mert nem szeretem, amikor meg akarják mondani, hogy értsem a darabot. Amikor - az amúgy sem túl bonyolult - tanulságot még hosszas monológokban direkten végig is kellett hallgatni, az nekem túl sok volt.

*** SPOILER ***
A Kulkáról készült kampányvideó óriási volt :D
*** SPOILER ***
7/10
surviver 2013 máj. 11. - 20:10:20 7/10
Teljesen egyetértek.
Egyszer érdemes megnézni, de mély nyomot nem hagy.
Ismét Rezes Judit volt a legjobb.
8/10
Edmond Dantes 2013 máj. 11. - 12:28:07 8/10
Dramaturgiailag több ponton problémás mû, lehet, hogy az erõs húzások miatt is: a doktor kezdeti eufórikus önbizalma a mû keletkezése idején is naívitásnak hathatott, ez a fejjel-a-falnak attitûd többnyire mindig mindenhol kudarcra van ítélve. Lehet ezért nem szeretni a világot, de az már csak ilyen. A szólás szabadsága a városban korlátozható ugyan, de az élet nem szûnik meg a város határában, magyarul, a gyógyvízrõl készült jelentést el lehet vinni másik (például konkurens gyógyvizes!) városba, örömmel be fogják fogadni vagy akár országosan közzétenni, nagy karriert csinálhat vele a doktor, hiszen leendõ megbetegedõk sokaságát menti meg, ha kitálal, szóval semmi nincs még veszve...Problematikus a nagy monológ is: az egyvégtében letekert elõadásban túlméretesnek, terjengõsnek hat s ami ennél is fontosabb, központi felvetése és a rá adott válasz legalábbis kérdõjeles: a tömeg/a nép birkanyáj, a többségnek nincs, nem lehet igaza, igaza a kisebbségnek van. A demokrácia eme nyílt tagadása ez, az alapvetõen tiszta, demokratikus lelkületû doktor szájából. És így tovább. A befejezés is talányos: a gyerek sorsa és a záró mondat is: „Nem tudok. Nem merek.” Az elõadás, mely nyilván a mára, mai viszonyainkra aktualizált tandráma (vajon hozzá-/beleírtak-e most valamit?), jó, de nem kimagasló. A videózós kiemelés kezd túl sok produkcióban felbukkanni, lassan rá lehet unni...Fekete Ernõ és Kulka János kettõse élvezetes, és Rezes Judit is nagyon jó.
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás