Színház

A nyaralás

komédia, magyar, 2012.

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Carlo Goldoni közel kétszáz darabjának csak töredéke kerül a magyar és az európai színházak műsorára. 2013 januárjában Mohácsi János rendezésében egy ismeretlen Goldoni-darabot mutat be a Katona, az 1756-ban íródott A nyaralást, amelyben egy előkelő társaság vidéken múlatja az időt, esznek, isznak, kártyáznak, vadásznak, egymás gyengeségein gúnyolódnak. A házigazda csalja a feleségét, a feleségnek szeretője van, aki viszont más nőkkel csalja őt, a környékbeli parasztlányok pedig a vendég nemesurak kegyeit igyekeznek elnyerni.

Goldoni a XVIII. század egyik legjelentősebb komédiaszerzője és színházreformere; színházi működése elválaszthatatlan a korabeli Velencétől és annak pezsgő színházi életétől. Ízig-vérig színházi ember volt, három társulattal is együttműködött háziszerzőként, és a társulatok színészeire írta a darabjait. Harmincéves velencei színházi működése során a commedia dell'arte és a költői-realista darabok között hatalmas utat járt be.

A nyaralás - amely nem keverendő össze az öt évvel később íródott Nyaralás-trilógiával - Goldoni színházi reformjának harmadik, utolsó fázisában született, de még nem annyira kidolgozott, mint az 1760-as évek "nagy" velencei darabjai. A commedia dell'arte típusfigurái már rég átadták helyüket az árnyaltan jellemzett alakoknak, és bár A nyaralás néhány jelenete még a commedia dell'artéra jellemző poénokra épül, ezt a darabot is a szereplők és a kapcsolataik teszik izgalmassá.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. január 26., Katona József Színház

Stáblista:

Szereplők

Don Gasparo
Donna Lavinia (a felesége)
Donna Florida
Don Paoluccio
Don Ciccio
Don Riminaldo
Don Eustachio
Donna Giuseppina
Menichina

Hozzászólások

1/10
Ameliee 2014 jan. 08. - 20:27:15 1/10
Amit az elõttem írók, negatívumként leírtak, mind igazak. Alig vártam, hogy elmenekülhessek a szünetben. A közönség jó része röfögve nevetett a "poénokon". Én marslakóként éreztem magam. Nagyon rossz érzéssel töltött el. Nem is tudom, ilyen egy színpadon hogyan fordulhat elõ. Biztos szégyellik magukat a színészek. Remélem.
5/10
abano 23 2013 nov. 04. - 15:50:02 5/10
Nem kell ragozni azt ami nézhetetlen! Ezt mondta az ELTE-én esztéta tanárom 197o-ben, És ez ma is igazság.
Mohácsiék darabja hosszú, unalmas és nézhetetlen. A mi ""Nyaralásunkat""elrontotta. Sajnáljuk, hogy ott
voltunk!
prentin 2013 ápr. 17. - 07:49:36
Az elõzõleg szólóakhoz képest, nekem meglepõen jónak tûnt a darab, jól játszottak, és a közönség is élvezte az elõadást!
1/10
dorac1 2013 ápr. 04. - 22:57:42 1/10
Rémesen rossz darab, bár csak az elsõ felvonást bírtam ki, azt is nehezen. Olcsó és idegesítõen rossz "poénok", semmitmondó, öncélú jelenetek, unalmas sztori, sajnáltam a színészeket, hogy ebben a darabban kell játszaniuk. a magam részérõl 1-es.
7/10
surviver 2013 febr. 25. - 14:41:12 7/10 Előzmény Jill_Skywalker
A rettenetes módon átalakított elõtér és ruhatár után nagyon vártuk az elõadást. Bár szeretjük a hosszú, élvezetes darabokat, ez feleslegesen hosszú, tele öncélú káromkodással.
Szerintem több színész is kínosan érezte magát, hogy ilyen gyengécske produkció részese.
Kiemelem Rezes Judit játékát és az üdítõen színes jelmezeket.
10/10
elszabó 2013 febr. 14. - 23:08:31 10/10
A Don Gasparo (Vajdai Vilmos, rég nem láttam fõszerepben) és felesége Donna Lavina (Fullajtár Andrea) villájában összejött elõkelõ nyaraló társaság kártyázik, egymást únja és csalja. Goldoni (vagy az átirat?) a részegségre kenve mindent kimond, amit gondolunk, de nem szoktunk kimondani. És kimondva látszik, hogy mindez milyen nevetséges... Erre a zene is rátesz egy lapáttal! A közönség is hahotázik, mert vélhetõen magára ismer. És elsütik a szakállas noplíz viccet is számtalanszor, de egye a fene. A darab nem önmagában nagy szám, de ahogy játsszák, az a Katona legjobb hagyományaira emlékeztet. És jólesik végre egy politikamentes szórakozás, amikor magunkon nevetünk. Mert a jó vígjáték mindig errõl szól. Nekem bejött, márcsak a kitûnõ színészi alakítások miatt is! Csak az elõtér romkocsmája hangolt le, azt nem tudom megszokni.
1/10
offtopic
Jill_Skywalker 2013 febr. 14. - 15:20:54 1/10 Előzmény kaanm
Egyetértek az elõzõ hozzászólásokkal. Az elõadás nézhetetlenül hosszu (19o perc!), lassú, számtalanszor leül, már rég vége, de még mindig húzzák... legalább 1 órát lehetne belõle kapásból rövidíteni.
A zene engem is egyszerûen zavart. Azok az amerikai filmek jutottak eszembe, amikor a kép vagy a hang vagy a történet nem elég lebilicselõ, jöjjön egy jó zene, majd az fenttartja a figyelmet, feszültséget... Ez itt nem jön be. A zene nem szervesül az elõadással, hiába ülnek le zenélni a színészek mindkét felvonás végén, akkor sem.
Néhány színész remek: Rezes Judit, Elek Ferenc, Jordán Adél. Számomra Fullajtár Andrea nagyon nagy calódás volt. Õ az egyik kedvenc szinésznõm. Egyszerûen nem talált rá a többiek játékstílusára, bár ez erõsen rendezõi hiba. Azt éreztem Fullajtár Andreán, hogy nagyon feszült, nem érzik jól magát a színpadon, õ is érzi, hogy nem jó, de nem áll meellette a rendezõ, aki rávezette volna a helyes útra. A rendezõ - úgy tûnik - hagyta, hogy az összes színész azt játssszon, amit akar. Így aztán van stíluskavalkád a szinpadon. Ki drámát játszik, ki bohózatot, ki paródiát, ki vígjátékot... Rémesen gyenge Vajdai Vilmos és Tasnádi Bence is.
Olyan nagyon trendi akar lenni...
Azelõtt sokat jártam a Katonába, majdnem mindent láttam. Az utóbbi idõben kevesebbet és alig tetszett valami maradéktanul... Kifáradt? Kifulladt? Kicsit olyan volt a tegnap esti az elõadás, mint színház új belsõ designja... 25-30 évvel ezelõtt volt újszerû ilyesmi nyugaton.
A színházból bevásárló központ lett, shop és kantin. A ruhatár pedig kifejezetten kínos.
virata 2013 febr. 07. - 14:03:35
Teljesen egyetértek az elõttem íróval. A darab nem ér meg két felvonást, vontatott, a szituációk mesterségesek, nem természetesek, hiteltelenek, erõltetettek. Van benne egy-két szellemes bemondás, de kevés. Azt mondják, ha egy társaságban viccet kezdenek mesélni, akkor a szellem leül. Mohácsi darabjában a fõtéma egy ostoba (de annál hosszabban elmesélt) vicc. Ráadásul gusztustalan, rasszista. Azon kell nevetnünk, hogy egy vadász tévedésbõl lelõtt három pigmeust. És ezt a viccet háromszor adják elõ a pódiumon, és háromszor tudnak rajta röhögni a színészek. Ez önmagában is szégyen, de az már a rendezõrõl mond el valamit, hogy a darab végén, amikor a hármasgyilkosság meg is történik, mindenki szó nélkül tér napirendre az ártatlan feketék életének kioltása felett. Illetve az egyik szereplõ hozzá teszi: a pigmeusok manapság nagyon drágák. Na már most, ha Mohácsi azt hiszi, hogy provokál, és a nézõsereg a négergyalázás miatt felháborodottan fogja elhagyni a Katonát, és most õ nagyon jól rámutatott a rasszizmus problémájára, akkor súlyosan téved. A távozó emberek még mindig az ostoba viccen nevettek...
8/10
kaanm 2013 febr. 04. - 11:56:19 8/10
Mohácsiék ismét újraírtak egy színdarabot. Rengeteg ötlet, poén, szórakoztató jelenet van a darabban, szerintem összességében élvezetes.
Most jön a de... A darab hosszú, ahogy általában minden Mohácsi rendezés és az ötletek azért nem elegendõek egy hosszú elõadás kitöltésére. Néhol leül a történet (eleve döcögõsen kezdõdik). Nem tudni minek zenekar, amelyik végig"nyekergi" az elõadást (miközben a színészek beszélnek), idegesítõ, nem élvezhetõ, nem tesz hozzá semmit a darabhoz, rontja az elõadás élvezhetõségét; kifejezetten fellélegzik az ember, mikor néha abbahagyják. Mindkét felvonás végén a színészek is részt vesznek a zenélésben, de hogy minek ....? Talán most ez a divat....
Nem egységes az elõadás, a stílust, a ritmust és a rendezõi szándékot tekintve sem. Ez a burleszkbe hajló bohózat megpróbál idõnként nagyon "mély" lenni, meg egy kicsit alternatív, meg aktuális (magyarozás, zsidózás, bíboros úr pigmeusai stb.,) szóval ahogy ez már néhányszor elõfordult Mohácsinál, a kevesebb most is több lenne.
Ennek ellenére vannak nagyszerû poénok, nagyszerû ötletek, de akadnak kifejezetten erõltetett, sablonos viccek is.
Élvezhetõ este, nagyszerû színészekkel, de a rendezõt néhol cserben hagyta az arányérzéke és ahogy már írtam, a kevesebb több lenne..
Szerintem !