Színház

A revizor

előadás, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A vidéki város polgármestere levélben értesül arról, hogy titkos utasítással, inkognitóban, revizor érkezik a városba. Az összehívott tisztségviselők riadalmát már csak fokozni tudja a következő hír, miszerint egy ismeretlen fiatalember szállt meg az egyik fogadóban. Veszélyben tehát a rend - az a rend ami a megvesztegetések, a kölcsönös szolgálatok, megalkuvások, sikkasztások által, fáradságos munka révén, már oly régen felépítettek. A revizor 1836-os premierje heves tiltakozást váltott ki hivatalos körökből, minek hatására Gogol emigrált, ettől függetlenül - vagy tán éppen ezért - ez a mű garantált siker ma is.
"Gogol A revizor-ja egy új drámai műfajnak, a tragikus farce-nak volt úttörő felfedezése. A komédia állandó és legősibb cselekménye, az antik komédiától a commedia dell'arte-ig, a vaskos népi bohózatoktól Moliére-ig két ház összeütközése. Az egyik az erényé és a rendé, a másik a féktelen élvezeteké. Az egyikben a család lakik, a másikban azok találkoznak, akik a családot és a rendet veszélyeztetik. Időnként azonban sajátos komédiákkal van dolgunk: ezek olyan anekdotákon alapulnak, amelyekben azonnal feltárul az abszurditás reális volta és a realitás abszurduma, a lidérces álom komikuma és a komikum lidércnyomása. Kiváltképp igaz ez A revizor-ra, az első tragikus farce-ra. Mihelyst az idegen belép az erény és a tiszteletreméltóság házába, lehullanak a maszkok. A pater familias vén kéjencnek és zsugori zsarnoknak bizonyul, felesége csak udvarlóra vár, leánya megszökik szerelmesével, fia már jó előre elzálogosította örökségét. A revizorban a város atyja és a helybéli előkelőségek az első jelenettől a korrupció maszkját viselik. Gogol sorra visszájukra fordítja a hagyományos vígjáték eljárásait.
A nagy komédiák mindig tükröznek valamit, ám A revizor az első és bizonyára az egyetlen darab, amelyben a komédia tükrözési funkciója teátrálisan is realizálódik. Amikor A revizor záróképében a polgármester és a notabilitások hatalmas bábukként megmerevednek, maga a tükör is megdermed. Ebben a pillanatban a nézőtér színpaddá és a színpad nézőtérré válik. A revizorban a rend és a hatalom háza egyszersmind a rettegés háza is. A darab ősbemutatóján zsúfolásig telt a nézőtér: mindkét ház képviseltette magát. "Mit röhögtök? Magatokon röhögtök!" A komédia e legpompásabb mondatát, melyet a polgármester egyenesen a közönség arcába kiált, Gogol a premier után írta a darabhoz." Jan Kott

A(z) Városmajori Szabadtéri Színpad előadása

Bemutató időpontja:

2009. augusztus 6., Városmajori Szabadtéri Színpad

Stáblista:

Szereplők

Anton Antonovics Szkvoznyik-Dmuhanovszkij (polgármester)
Anna Anrejevna (a felesége)
Marja Antonova (a leánya)
Luka Lokics Hlopov (tanfelügyelő)
A felesége
Ammosz Fjodorovics Ljapkin-Tyapkin (járásbíró)
Artyemij Filippovics Zemljanyika (népjóléti intézmények főgondnoka)
Ivan Kuzmics Spekin
Pjotr Kuzmics Dobcsinszkij (helyi földbirtokos)
Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij (helyi földbíirtokos)
Ivan Alekszandrovics Hlesztakov (pétervári tisztviselő)
Oszip (a szolgája)
Hrisztyian Ivanovics Hübner (járási orvos)
Fjodor Andrejevics Ljuljukov
Ivan Lazarevics Rasztakovszkij
Sztyepan Ivanovics Korobkin
Korobkinné
Abdulin (kereskedő)
Fevronya Petrovna Posljopkina (lakatosné)
Miska (a polgármester szolgája)
Egy pincér
Advotya (néma szolga a polgármester házában)
Sztyepan Iljics Uhovjortov (rendőrkapitány)
Szvisztunov (rendőr)
Gyerzsimorda (rendőr)

Hozzászólások