Színház

A rózsalovag

opera, 3 felvonás, 285 perc, angol, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Történik Bécsben, Mária Terézia uralkodásának első éveiben.
Cselekmény:
I. felvonás: A szép tábornagyné férje távollétében Octaviant fogadja hálószobájában. Meghitt együttlétüket Ochs báró érkezése zavarja meg. Octavian - mivel menekülni már nincs módja - sebtiben felkapja a szobalány ottfelejtett ruháit. A báró mindjárt szemet is vet a csinos "Mariandlra", bár látogatásának célja éppen az, hogy unokahúgát, a tábornagynét házassági ügyben kérje szívességre. Nősülni készül, és rózsalovagra lenne szüksége. Az asszony merész ötlettel Octavian arcképét mutatja meg a bárónak, mint a szerepre legalkalmasabbnak tartott rokonát. A báró felfedezi a hasonlóságot az arckép és a szép szobalány között, mire a hercegnő a gróf alacsonyabb sorból származó húgaként mutatja be. Amikor az asszony egyedül marad, finom ösztöneivel megérzi, nincs messze az az idő, amikor Octavian szívét rabul ejti valaki, aki fiatalabb és bájosabb, mint ő.
II. felvonás: Faninal házában mindenki óriási izgalommal várja a rózsalovagot. Octavian - kezében csillogó ezüstrózsával - ünnepélyesen bevonul. A bájos Sophie az első pillanattól rokonszenvezik az ifjúval. Annál nagyobb megrőkönyödése, amikor meglátja jövendőbelijét, a ragyás, hasas Ochs bárót. Védelmet keresve Octavianhoz menekül, amíg leendő férje az anyagaikról tárgyal. Az ifjú világosan látja, hogy a báró csak a lány hozományára vadászik, kardot ránt és megsebesíti. A báró hamar megvigasztalódik, különösen, amikor "Mariandl" egy levélkében találkára hívja.
III. felvonás: Octavian mindent elkövet, hogy a találka emlékezetes legyen a báró számára: lépre csalja, és elküldet Faninalért, a leendő apósért, aki szívrohamot kap, amikor nemes vejét egy rossz hírű fogadóban, kétes hírű hölgy társaságában találja. Előkerül Sophie, sőt a felfordulás tetőfokán a tábornagyné is, aki hamar felismeri a helyzetet. A fiatalok boldogan repülnek egymás karjaiba.

A tábornagyné szerepében az élő legendát, az isteni dívát, Renée Fleminget csodálhatjuk, aki "minden kétséget kizáróan korunk legelbűvölőbb hangja" - mint a szaksajtó írta róla.

A(z) Belvárosi Mozi - Szeged előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 9., Belvárosi Mozi - Szeged

Stáblista:

Hozzászólások