Színház

A skarlát betű

balett, magyar, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Győri Balett a 2017/18-as évadban ismét egy két felvonásos, egész estés balett művel jelentkezik, s nem kevesebbre vállalkozik, mint az amerikai író Nathaniel Hawthorne nagysikerű, A skarlát betű címet viselő regényének első balett színpadi adaptációjának bemutatására. Hawthorne az amerikai irodalom kulcsfigurája volt a 19. században, 46 éves korában, 1850-ben készült el első, ám azonnal nagyhatású regénye: A skarlát betű. Fontos mérföldkő volt ez az angol hatás alól elszakadó, a puritán erkölcsi elvekre építő, a természetközeliséget központjába helyező transzcendentalista amerikai irodalom történetében is.
A mű cselekménye az indiánháborúk korának puritán Új-Angliájában játszódik. A regény magán hordja a puritanizmus minden tónusát és azt a légkört, melyben egyszerre van jelen a szentség és a képmutatás, az erkölcs és az álszentség. Az ízig-vérig puritán környezetben nevelkedő, boszorkányüldöző ősöket maga mögött tudó, magányos, befelé forduló Nathaniel Hawthrone-t munkáiban a mély emberi válságokra fókuszált és a bűnbeesés, a bűntudat, az erkölcsi vezeklés, a megtisztulás érdekelte.
A skarlát betű regénye egy házasságtörés történetét meséli el, hősnője a csodálatos Hester Prynne, akit hűtlenség vádjával elítélnek és bűnének jelét: a vörös A betűt (adultery - házasságtörés) ruháin is hordania kell élete végéig. Hester azonban emelt fővel vállalja mindezt, és gyöngéd szeretettel neveli házasságtörésben fogant gyermekét a kis Pearl-t. Társát a bűnben nem nevezi meg, már csak azért sem, mert az a közösség nagy tiszteletben álló fiatal lelkésze: Arthur Dimmesdale?

Hester Prynne: MATUZA Adrienn/Tetiana BARANOVSKA

Arthur Dimmesdale tiszteletes: JEKLI Zoltán/ENGELBRECHT Patrik

Pearl, Hester kislánya: SÁJER Luca bn./CSONKA Flóra bn.

Roger Chillingworth: Luigi IANNONE/Luka DIMIC

Wilson tiszteletes: SEBESTYÉN Bálint /HORVÁTH Krisztián

Bellingham kormányzó: Artem POZDEEV/Alexey DOLBILOV

Margaret Bellingham: Tetiana BARANOVSKA/TÜŰ Barbara

Hester szolgálója: MARJAI Lili Anna/ BÁLINT Adél

Indiánok: Daichi UEMATSU, SZANYI Tamás/HORVÁTH Kada, Thierry JAQUEMET

Lányok: BÁLINT Adél, BERZÉKI Melinda, HERKOVICS Eszter Adria, MARJAI Lili Anna, Tatiana SHIPILOVA, TÜŰ Barbara,

Asszonyok: CSERPÁK Szabina Harangozó-díjas, STRÖCK Barbara, SZENDREI Georgina, SZALAI Judit, VARGA Ágnes

Férfiak: Luka DIMIC, Alexey DOLBILOV, ENGELBRECHT Patrik, GÉMESI Máté, Thales HENRIQUE, HORVÁTH István, HORVÁTH Kada, HORVÁTH Krisztián, Thierry JAQUEMET

Rabszolgák: Luka DIMIC, Thales HENRIQUE, HORVÁTH Kada, Thierry JAQUEMET

Gyerekek: LAJKÓ Dorka bn., KOZÁRI Zara bn., KEMECSEI Karina bn., VOCSKÓ Virág bn., OCSKÓ Száva bn., PADOS Dorka bn., SZILÁGYI-JANÓ Milán bn., PÓDA Botond bn.

Alteregók: ENGELBRECHT Patrik ? TÜŰ Barbara
Thales HENRIQUE ? Tatiana SHIPILOVA
HORVÁTH Kada - BERZÉKI Melinda
/GÉMESI Máté ? HERKOVICS Eszter Adria

A(z) Győri Balett előadása

Bemutató időpontja:

2017. november 11., Győri Balett

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások