Színház

A szecsuáni jólélek

előadás, 2 felvonás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Régi parancsotok, hogy jó legyek és mégis éljek, kettőbe hasított, mint a villám!" - fakad ki kétségbeesetten a darab végén Sen Te, az egykori örömlány. Így lett ő két ember: Sen te, az önzetlen, meleg szívű adakozó, és Sui Ta, a hideg, könyörtelen unokabáty. Két lélek, egy test. Sen Tét mindenki, mindenki lenyúlja, megvágja, kizsebeli, becsapja, mert a jó szív nem mérlegel, csupán hisz. Mindent és mindenkinek. Hinnie is kell, mert a világban, ahol él, nagy a nyomor: az emberek pedig kétségbeesetten küzdenek, hogy életben maradjanak. Vállalkoznak, ügyeskednek, kéregetnek, amorális trükkökhöz folyamodnak, hogy túléljenek. Brecht azt mondja, érthető: a világ ilyen. És amikor már nagy a baj, és Sen Te úgy érzi, minden jobbító szándéka dacára, sőt éppen azért, ő maga is egyre lejjebb süllyed, akkor megjelenik Sui Ta a kemény, a kérlelhetetlen, és módszeresen ellehetetleníti, feljelenti, végül saját gyáraiba kényszeríti a porba taposott szerencsétleneket: a nagy hal megeszi a kis halat.
Sui Ta, vagy Sen Te? - teszi fel a kérdést Brecht. Sui Ta az erő embere. Ott áll mögötte pénz és erőszakszervezet. Kemény kézzel irányítja gyarapodó gazdaságát, az ellenszegülőket letöri és megbünteti: A Sui Ta uralta világban csend honol: a kiszolgáltatottság, a függés csendje.
Sen te körül a maga kaotikus valójában nyüzsög az élet: mindenki morog, orrol, mószerol, dünnyög, zsémbel - és zsebel. Sen Te képtelen kezelni ezt a világot, ahol mindenki szabadon teszi, amit akar, vagy amit tehet. A szabadság lármája, vagy a függés csendje? - teszi fel a kérdést Brecht. Brecht nem tandrámát ír - tudja, hogy kettős lelkű lény az ember. Sui Ta és Sen Te is vagyunk. Adakozó és romboló lények egyszerre. De Brecht azt is mondja, hogy lényünk két felének ki kell békülnie, mert e nélkül minden elvész. Konszenzus kell és józan belátás, mert az egyoldalú igazságok mindig veszélyesek: Sen Te igazsága életképtelen, Sui Ta totalitárius filozófiája pedig az élettel ellentétes. Különös módon a megoldás a két tévút találkozási pontjából ered. Meg- és ki kell békülni, vallja Brecht, hogy Sui Ta-féle vállalkozás is prosperáljon, mégis megmaradjon a Sen Te-i szeretet.
A Szigligeti Színház évadnyitó bemutatója fontos dolgokról szól - Brecht szavaival, a költészet erejével.

A(z) Szigligeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. szeptember 23., Szigligeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások