Színház

A szenny, a város és a halál

játék, 2 felvonás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A szenny, a város és a halál - magyarországi bemutató

Fassbinder (1945-1982),a sikerei csúcspontján meghalt világhírű filmrendező életében nem mutathatta be botrányos darabját. Kevesen ismerték, de annál többen szidalmazták. Halála után évekig többször próbálkoztak színre vinni darabját, ám a bemutatók elmaradtak. Azzal vádolták, hogy a mű: antiszemita.
Fassbinder egy prostituált és egy gazdag zsidó szomorú szerelmi történetét ábrázolta, de ennél többet mutatott. Egy pusztulásra ítélt város sötét képét rajzolta meg. Úgy rendelkezett, hogy az ősbemutató színhelye Frankfurt, New York vagy Párizs legyen. A darabban a prostituáltak mellett felvonultat homoszexuálisokat, selyemfiúkat, korrupt rendőröket, bunyozó keményfiúkat, transzvesztitákat. A műhöz Frankfurt hírhedt pályaudvari negyede adta az alapanyagot. Minden figurának neve van, csupán egy szerepel így: "a gazdag zsidó", aki telekspekulációval, régi házak lebontásával, és az újak méregdrága árusításával szerezte vagyonát.

Fassbinder: "Németországban a zsidó téma tabu, ami viszont feltétlenül vissza fog ütni, mert a tabuk oda vezetnek, hogy az, amit elhallgatnak, a sötét, a titokzatos, félelmet ébreszt és végül ellenséget szerez... Természetesen ebben a darabban is előfordulnak antiszemiták, ám sajnos nem csak a darabban, hanem például Frankfurtban is."

A(z) Veszprémi Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. december 1., Veszprémi Petőfi Színház

Stáblista:

Hozzászólások