Színház

A tisztességtudó utcalány

előadás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Lizzie, a New York-i utcalány egy déli városba érkezik, ahol már az első napokban bajba kerül. Tanúskodnia kell. Az ügy egyértelmű - legalábbis annak tűnik. Pontosan tudja, hogy mi történt, abban azonban már bizonytalan, hogy mi a helyes válasz a kérdésekre. Márpedig ő helyesen akar cselekedni. De vajon hajlandó-e mégis mást vallani, mint amit látott? És ha igen, mi az, ami meggyőzi? Csábítás? Fenyegetés? Zsarolás? Pénz? A megbecsülés ígérete?

Jean-Paul Sartre (1905-1980) a XX. századi francia irodalom és filozófia meghatározó alakja volt. Írásai - legyenek azok elméleti munkák, regények vagy drámák - központi témája az emberi szabadság. A tisztességtudó utcalányban is azzal a kérdéssel szembesít minket, hogy elfogadjuk-e a társadalom kínálta szerepet vagy élünk az ember egyetlen valódi szabadságával: a döntés lehetőségével? Az 1946-ban született dráma ezért is aktuális itt és most - a választásainkat, értékítéleteinket ma is sokan, sokféleképpen próbálják befolyásolni, a döntés felelősségét azonban nem háríthatjuk át.

A(z) Thália Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Juli Kovács 2020 jún. 05. - 19:27:45
Ez nem a Thália Színház előadása volt, hanem a Mikroszkóp Színpadé.
oszlanyiakos 2010 jan. 25. - 08:46:04
A darab korhûen ábrázolja a 30 -as évek déli államait. A zene nem volt rossz, de ha többet játszották volna, akkor még jobban visszaadta volna a fülledtséget. Végre egyszer Gregor Bernadett is jó szerepet kapott és jól is játszotta.