Színház

A törött nádszál

történelmi játék, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Azt mondja a régi példabeszéd, hogy törött nádszálra nem jó támaszkodni, mert átlyukasztja az ember tenyerét. Márton László szomorújátékának címe ezúttal is a főszereplőre, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelemre utal: ő az a "törött nádszál", aki a benne bízók vesztét okozza - ahogyan ő volt a drámatrilógia első részének címében olvasható "nagyratörő" és a második rész címében szereplő "állhatatlan" is. Zsigmond, miután megszilárdította hatalmát, miután visszaverte az Erdélyre támadó török sereget és vérbe fojtotta a székelyek lázadását, váratlanul Prágába utazik, Rudolf császár udvarába. Látogatásának hivatalos célja, hogy a törökök elleni újabb hadisegélyről tárgyaljon, ám Erdélyben az a híresztelés terjed, hogy valójában le akar mondani a fejedelmi székről, és át akarja adni Erdélyt a császárnak. E híresztelések nyomán a fejedelmi udvarban újult erővel tör ki a hatalmi harc. Miközben a főurak java része már a császári helytartó fogadására készül, Jósika István kancellár (aki Báthory Kristóf törvénytelen fia lévén, Zsigmond testvére) magának igyekszik megszerezni a trónt. Ebben a törekvésében a hazatérő Zsigmond bátorítja, sőt látszólag támogatja is, miután kiderül, hogy nincs más választása, csakugyan le kell mondania a fejedelemségről. Ám a döntő pillanatban lelkifurdalás nélkül kiszolgáltatja testvérét a császári biztosoknak, ahogyan feleségét, a mellette végsőkig kitartó Krisztiernát is megszégyenítő módon visszaküldi annak nagybátyjához, a császárhoz. A búcsúzkodó Zsigmond a káosz és az anarchia küszöbén hagyja magára Erdélyt. Az országban árvíz pusztít, vallási zavargások törnek ki, és több kudarcba fulladt hadi vállalkozás teszi nyilvánvalóvá, hogy a közelgő újabb török támadásnak az erdélyi sereg nem tud ellenállni. Zsigmond a távozás pillanataiban arról ábrándozik, hogy:

Majd a távoli csillagzatokon
találunk másik magyar nemzetet,
éppannyira magyart, mint a magyar,
annyi különbséggel, hogy boldogabbat.

Márton László történelmi drámatrilógiája kerüli az aktualizálást, mégis a mához szól: a magyar történelem régi, tragikus korszakát a jelenből szemlélve, a mai néző önmagát ismeri meg pontosabban. A trilógia most bemutatásra kerülő harmadik része, A törött nádszál, harmonikusan illeszkedik a korábbi részekhez, melyeket már megismert és megkedvelt az egri közönség.

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 8., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Báthory Zsigmond
Krisztierna (a felesége)
Bocskai István
Jósika István
Thoroczkay Máté
Básta György (kassai főkapitány)
Istvánffy Miklós (nádori személynök)
Kornis Gáspár
Sennyei Pongrác
Löbl Terézia
Kakas István
Nyirő Pál (váradi prédikátor)
Nyirő Pálné
Nagy Tamás (diák, később katona)
Decsi János
Jósika Istvánné Füzi Borbála
Náprágyi Demeter
Ungnád Dávid
Borsoló János
Székely Mózes
Huszár Péter
Ferhát (temesvári pasa)
Lázár István
Ibrahim (török követek)
I. polgár
Egy asszony

Hozzászólások

kamélia_ 2010 júl. 19. - 22:30:06
Mintha Báthory karakterét Milánra írták volna. Szenzációs volt mindhárom darabban.
A törött nádszál utolsó jelenete pedig...nagyon durva és kegyetlen volt. De annál nagyszerûbb!
plumangel 2010 jan. 09. - 10:55:52
Hatalmasat alakított tegnap Schruff Milán!!Egy cinikus ironikus bohócos személy átalakítása vívódó szenvedõ Hamletté egyszerûen katarktikus hátborzongató volt.Egy óriási felkiáltó jel a három elõadás végén..