Színház

A vágy

előadás, 2019.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

„Mitzi: Nem hiszem. Csak agyon ne csapjál, mer most már eléggé rám férne a szerelem. Szerelmet mondtam, hallod? Ugyanannyi szerelmet akarok, amennyi verést kaptam, az úgy igazságos. Egy szakképzett virágkertészt nem illik ám büntetlenül megagyalni. Azt ajánlom, hogy rendesen szeressé engem, vagy rádhívom a rendőrséget. Mondom, szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé. Szeressé.”

Mi a normalitás? A túltengő szexualitását gyógyszerekkel kordában tartani kényszerülő Fritz látszólag minden, csak nem normális. Legalábbis ezt vallja Ottó, aki otthonába és vállalkozásába is befogadja sógorát, a börtönből frissen szabadult fiút. Bár Fritz nem csinál semmit, a bűnös szenvedély szellője a családi kertészetet üzemeltető Ottót, és a fiatal kertésznőt, Mitzit is egyre jobban meglegyinti. Mennyit ér egy házasság? Mit ad számunkra az összetartozás? Hol kezdődik bennünk az ember, és hol ér véget az állat? Mi a szerelem? Mi a vágy? Hogyan keveredtek így össze a fogalmaink?

Ahogy Molnár Gál Péter írja, „Kroetz a kiürültség és a jóléti lepusztultság diagnosztája.” 1994-es, Volksstückként, azaz népszínműként jegyzett drámája egy temetői kertészetben játszódik, élet és halál, burjánzás és pusztulás határmezsgyéjén. Hősei hétköznapi, középosztálybeli, boldogulásukért dolgozó emberek: egy középkorú házaspár és fiatal alkalmazottjuk, akiknek, látszólag jelentéktelen, egyhangú életükben, egy börtönviselt fiatalember érkeztének következtében előtörnek addig felszín alatt fortyogó elfojtásaik. A négy szerep kibontakozása, az abszurditással körüllengett hétköznapi szituációk, a darab groteszkbe hajló humora kíméletlen őszinteséggel tárja föl társas életünk kapcsolati kríziseit.

Az 1946-os születésű Franz Xaver Kroetz a hetvenes évek német drámairodalmának egyik legizgalmasabb, elismert szerzője. Közel hetven színpadi művet és hangjátékot jegyző munkássága mellett a Kir Royal című német sorozat színészeként vált ismertté. Magyar nyelven többek között A Fészek, Meierék, Felső-Ausztria és Kívánsághangverseny című színdarabjait láthatta már a közönség, A vágy című drámájának Ascher Tamás rendezte húsz évvel ezelőtti bemutatója pedig számos díjat elnyerve igazolta nem csak az alkotók, hanem a műben rejlő lehetőségek kivételességét. A Radnóti Színház felkérésére a drámából Totth Benedek író és Perczel Enikő dramaturg készítettek új fordítást, az előadást Alföldi Róbert rendezi.

„Heiner Müller, Martin Sperr vagy Fassbinder „lényeire” emlékeztetnek A vágy szereplői. Amikor lényeket mondok, egy olyan sűrítésre gondolok, ami egy sajátos életszakasz, társadalmi helyzet mutatója, amelyben vizsgálhatóvá válik az emberi minőség. Egy egészen hétköznapi történetben olyan általunk nap mint nap használt fogalmakról, mint az összetartozás, a szeretet vagy a párkapcsolat, az derül ki, hogy lépten-nyomon összekeverjük ezeket az ösztönökkel, a vággyal, a pőre szexussal, mert képtelenek vagyunk egymás felé fordulni, és elcsesszük a kapcsolatainkat. Persze igyekszem óvatosan beszélni ezekről a fogalmakról.” Alföldi Róbert

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. december 21., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Hilda, erős negyvenes
Ottó, az ura
Mitzi, jelentéktelen harmcincas
Fritz, fiatalember, Hilda öccse

Hozzászólások

kertes jan. 23. 11:16:23
Álszentek, sznobok, prűdek és frigidek ne látogassák az előadást, mert nem csak unni fogják, de meg sem értik. Pedig ez egy igazán jó darab, és ha a szerző nem is élesítette ki, Alföldi ezt megtette. Rengeteg intim jelenetet rakott bele, és ettől életszerű, őszinte és hitelessé vált a történet. Amelynek lényege, hogy egy enyhe törvénysértés miatt kiszabott egyéves börtönbüntetéséből hazatérő ifjút sógora, a befogadó gazda agyon szekál, és az erkölcsi fölényét hangoztatva gyanúsítgat. Közben pedig ő az, aki feleségét rendszeresen megerőszakolja, éjszakánként sutyiban önkielégít, sőt – szó szerint – a virágföldet is magáévá teszi. Szexuális kapcsolatot tart fenn alkalmazottjával, akit amikor megun, kirúg. Ugyebár minden nap környezetünkben megtapasztalt hétköznapi barbárság, polgári prüdéria és alakoskodás. Mégis megdöbbenünk ezt így “közelről” látni, pontosabban rádöbbenünk, milyenek is vagyunk. Egy perc unalom sincs a darabban, kitűnő dramaturgia, 4 db fantasztikus színészi alakítás és minimalista, de funkcióját kitűnően ellátó díszlet. Gratulálok
ps. Ha valaki az első felvonás után hazamegy, nem veszít semmit, az élmény ugyanolyan jó.
jetset 2020 márc. 06. - 18:31:06 Előzmény B. T. László
A profi rendezéssel kapcsolatban kétségeim vannak. De ugye ízlések... Az átlagpontszám igencsak alacsony.
hercule 2020 jan. 06. - 20:14:59
2019.01.18. szombat, 19 óra, Radnóti Tesla Labor, "A vágy", rendező Alföldi Róbert. Eladó 2 db online jegy, érkezési sorrendes. 5500 Ft/db (alapár). Előre utalás után küldöm az Interticketes jegyeket)
Érdeklődni: bertram1@citromail.hu
10/10
B. T. László 2020 jan. 01. - 10:10:51 10/10
10-es skálán 25!!! Mert: profi rendezés, kitűnő, pazar alakítások.