Színház

A világ feleségei

előadás, magyar, 2003.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Amikor 1998 októberében Ted Hughes halálával megürült a Poet Laureate, a "Koszorús Költő", azaz tulajdonképpen az udvari költő státusza, rögtön megindult a találgatás az utód személyét illetően. Seamus Heaney, a Nobel-díjas északír költő elutasította a megtiszteltetést, s hamarosan kiesett a másik Nobel-díjas, a karibi származású Derek Walcott is. Fiatalos, színes, népszerű, valamelyest "alternatív" figurát kerestek, a harmadik évezred első koszorúsát. Carol Ann Duffy, a Glasgowban élő, közismert, szókimondó, feminista költőnő minden feltételnek megfelelt, ráadásul nem is nagyon törte magát a címért, s így mindvégig befutónak tűnt. Hanem aztán a jelölésre jogosult Tony Blair mégis úgy döntött, túlságosan is színes egyéniség: egy másik nővel él együtt.

Ezt a címet formálisan a királynő adományozza. Ha belegondolunk, hogy Viktória, az előző királynő nem is akarta elhinni, hogy női homoszexualitás egyáltalán létezik, voltaképpen érthető a kormányfő döntése a sokkal színtelenebb, de minden tekintetben "biztonságosabb" életrajzíró, Andrew Motion mellett. Igen, róla elképzelhető, hogy jó színvonalon teljesíti majd a hivatalából adódó kötelezettségeket, például megírja az esedékes köszöntő verseket a királyi család évfordulóira.

Carol Ann Duffyt nehezebb elképzelni ebben a helyzetben. Gyanítható, hogy megalkuvást nem ismerő, szubverzív személyisége szétfeszítette volna a Koszorús Költő hivatalának kereteit. Talán ő lett volna az első e poszt történetében, akit leváltanak. És talán ő lett volna az utolsó, aki betölti ezt a hivatalt, mely a Birodalom egykori fényes korszakaiból itt maradt számos kövület egyike. Igen, nagyon is elképzelhető lett volna, ahogy lezárja a szobát, amelyet őelőtte szinte kizárólag egykori nagyságuk árnyékában meghúzódó, öregecske férfiak laktak. Áramtalanít, leadja a portán a kulcsot. Nem így lett, a szobát ma is használja valaki, nyilván méltón az elődökhöz. Pedig ő lett volna minden idők első női Koszorús Költője.

(Kappanyos András - fordító)

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2003. április 9., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások