Színház

A Zöld Kígyó és a Szép Liliom

mesejáték, magyar, 2010.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Első olvasatra talán inkább mesének tűnhet Goethe egyik legkülönösebb, legköltőibb szövege, A Zöld Kígyó és a Szép Liliom című elbeszélése. Ez egy rejtett utalásokkal teli, komoly gondolatokat hordozó példázat, melyet keletkezése óta sokan, sokféleképpen próbáltak már megfejteni, feltárni a szövegből és a párbeszédekből kiolvasható szimbolikus üzenetet, ám eddig inkább az irodalomtudomány, a filozófia, a szellemtudomány oldaláról közelítve. A mi előadásunk is erre tesz kísérletet, de mindezt a művészet, a színház eszközeivel teszi, ezért nem arra törekedtünk, hogy egyszerűen elmeséljük, elmagyarázzuk, hanem átélhetővé, érzékelhetővé tegyük azt, amit ez a több száz évvel ezelőtt élt zseni megsejtett, és ebben a történetben ránk hagyott. Goethe, a zseniális német költő és gondolkodó ebben a szövegben olyan kérdéseket feszeget, amelyeket még a mai, modern ember sem tudott meghaladni, nemhogy megoldani, és ki tudja, hogy erre képes lesz-e egyáltalán valaha. Hiszen minden gondolkodó ember érzékeli, hogy a szellem világa, az ideák mennyire eltávolodtak a fizikai lét, a test valóságától. Megbomlott a harmónia az emberi test és szellem között, és nagy kérdés, hogy helyre lehet-e még állítani ezt a kettészakadt állapotot.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. január 29., Csokonai Színház

Stáblista:

Hozzászólások

1/10
darmol 2010 márc. 02. - 21:06:55 1/10 Előzmény shout
Egyetértek shout véleményével. Ez a darab nem mesejátékként került színpadra.

Valami kísérleti mozgásszínház JELLEGÛ dolog ez. A mozgás mint olyan nem rossz ötlet, a kivitelezés már más tészta. Mindenesetre a "mesejáték" megjelölés korántsem fedi a valóságot, óvatosan vegyék a jegyeket, nehogy csalódás legyen a vége. Nekem a darab nem tetszett. Nagy-Kálózy Eszter hangja melengetõ volt (pl a Médium c. sorozat szinkron munkája kapcsán lehet ismerõs) játéka azonban nem volt átütõ, de gyanítom a rendezés okolható, illetve a darabválasztás.

A darab összességében sajnos nem túl jó. Többet vártam, szebbet, jobbat, vidámabbat, érthetõbbet.
3/10
shout 2010 jan. 30. - 10:18:33 3/10
Ez egyáltalán nem mesejáték, ez egy ijesztõ, félelmetes, szomorú, vontatott, unalmas darab. Nem ajánlom gyerekeknek! És felnõtteknek sem! Ilyen rossz darabot még nem láttam, pedig rendszeres színház látogató vagyok! Sajnos pár éve ( a sok-sok csalódások miatt) nem a debreceni színházat látogatom, hanem ha igazán szórakozni szeretnék, kénytelen vagyok más színházba elmenni.