Színház

Abigail bulija

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Kevesen tudják, hogy Mike Leigh, a Magyarországon is ismert, népszerű filmrendező, színházi rendezőként és színpadi szerzőként kezdte pályáját. Filmjeleneteinek felépítése és a műveire jellemző részletgazdag, árnyalt, sok életismeretet, megfigyelést használó színészi játék - meglehet, mind a színházi indulás hozadékai. Ahogyan filmjei, darabjai is kevéssé akciódús, a magán szféra kérdéseit firtató, egyszerű történetek, amelyek fókuszában többnyire működési zavartól sújtott emberi kapcsolatok állnak.

Az Abigail bulija szereplői egyazon kertvárosi utca lakói. Amíg egyikük kamaszlánya, Abigail, bulit rendez a haverjainak, a szomszédban a felnőttek is összejönnek. Ahogy fogynak az italok, úgy válik kérdésessé, meddig késleltetheti a botrányt a sikeres és boldog élet kötelező felmutatása...

A(z) Kamra előadása

Bemutató időpontja:

2015. január 16., Kamra

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

9/10
Kocsegar 2015 ápr. 04. - 22:49:54 9/10 Előzmény Edmond Dantes
Valahogy nekem pont a zárójelenet tetszett, már ahogy elkezdõdött, mert az még abszurditásában vicces volt (ordítóan hangos Beethoven egy teljesen oda nem illõ helyen, egy házibuliban), aztán a tragédia, ami ebben a világban, ezekben az életekben nem lesz az, végül is várna az ember katarzist, de itt olyan nem történhet. Ónodi nagyon tetszett, ez a fordított átváltozás, hogy benne is ott lakik a szürke kisegér. Maga a színpad elrendezése is szellemes, mintha mi, a nézõk is ott ülnénk a nappaliban. Könnyedebb, de elgondolkodtató elõadás, sok nagyon vicces epizóddal, nagyon jó színészi játékkal.
7/10
Edmond Dantes 2015 ápr. 03. - 10:57:37 7/10
A jeles filmrendezõ itthon színdarabíróként biztosan kevésbé ismert, most fölfedezte magának és nekünk a Katona József Színház. Polgári-társalgási színmû 1977-bõl, de játszódhatna akár ma is. A Kamra intim légköre, mint csaknem minden produkciót, ezt is felerõsíti, szinte magunkat is ott érezzük a Richmond streeti ház nappalijában, ahol száz percen keresztül követhetjük a felszínes vagy annak tûnõ, de többnyire szórakoztató dialógusokat, a finálé zavarónak, összecsapottnak hat. Hány meg hány ilyen vagy ehhez hasonló "buliban" voltunk magunk is! (Nem Abigail bulijában! az a szomszéd házban zajlik, sokszor átdübörgõ zenezajjal.) A Katona színészgárdájának erõsségét mutatja, hogy a párhuzamosan a nagyszínházban futó Kurázsi mamával (majd a Fausttal) azonos estén a Kamrában is ki tud állítani öt jó színészt. Ascher Tamás realista, kiszámított és kiszámítható rendezõi keze, elsõsorban Rezes Judit parádés jutalomjátékával, továbbá Jordán Adél sikeres szekundálásával, Ónodi Eszter bár szándékoltan, de eltúlzottnak, karikaturisztikusnak tûnõ figurájával és a két férfi szereplõ (Kocsis Gergely, Ötvös András) tapintatos "háttérmunkájával" élvezetes szórakozás, könnyedebb vacsora a színház sok-sok "zsíros" falatja után-közepette.
Ezt a darabot csak ezen a magas színvonalon lehet-szabad elõadni: szerényebb képességû gárda elõadásában valszeg kínosan zsibbasztó, de legalábbis elcsépelt, közhelyes brettli lenne.