Színház

Abigél

színmű, 2012.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Szabó Magda Abigél című műve, harmincöt-negyven éve a kiapadhatatlan érdeklődés középpontjában áll, legyen szó a sokadik kiadását megélő regényről, vagy akár az abból készült, évről-évre ismét levetített tv-filmsorozatról. Vitay Georgina és társainak története olyan kulturális identitásunk részét képező mű, amely minden generáció számára meghatározó érvényű jelentőséggel bír. E közkedvelt alkotásból Bánfalvy Ági, az 1978-as tévésorozat egyik főszereplője készített színpadi adaptációt, Szikora János rendező segítségével. Az előadás - amely egyébként a mű prózai ősbemutatója is egyben - honi viszonylatban sztárszereposztásban kerül színpadra, az ismert és elismert művészek mellett fiatal, mostanság tévés és filmes munkáikkal érdemeket és népszerűséget szerzett színészek (pl. Hujber Ferenc, Kiss Ramóna, Száraz Dénes) is színre lépnek. A darab a csipetnyi frissesség mellett a lehető legnagyobb hűségre törekedett, és olyan szellemiségben mutatja be a Matula Leánynevelő Intézet növendékeinek és tanárainak második világháború alatt játszódó megható történetét, ahogyan azt Szabó Magda megálmodta és megírta.

A(z) Bánfalvy Stúdió előadása

Stáblista:

Hozzászólások

apple75 2013 márc. 01. - 10:25:11 Előzmény nagymeli86
Szerintem nagyon szép volt, mély és megható. Jó alakításokat láttam, nagyon köszönöm az élményt! Nagyon sok jót tudnék írni minden szereplõrõl, a teljesség nélkül csak eszembe jutnak Pindroch Csaba szenzációs tánca, és Zsuzsanna testvérként Gregor Bernadett, sok hangulat, ami bennem maradt... Ajánlom mindenkinek!
nagymeli86 2013 febr. 22. - 22:30:56
Tegnap néztük meg az elõadást. Magam nagy Abigél rajongó vagyok, betéve tudom a könyvet, a filmet, a forgatókönyvet.
SPOILER lehet a továbbiakban, aki még nem látta, szeretné megnézni, ne olvasson tovább:
Amikor megtudtam, hogy színdarab lesz belõle nagyon örültem (ez még a musicaldarab elõtt volt), de a musical-ben hatalmasat csalódtam. Úgy jöttem ki a elõadás után, hogy "Szabó Magda biztosan forog a sírjában!". Ott sem az volt a bajom, hogy kihagytak egy csomó részt belõle, hiszen nem lehet annyi mindent belerakni, egy közel három órás darabba sem. (Hiszen a filmbe sem tudtak mindent belerakni a könyvbõl, pedig az is majdnem négy órás volt.) Tehát nem ez volt a baj, hanem az, hogy beleraktak olyanokat, ami sem a könyvben, sem a filmben nem volt benne. Egyrészt kivették a tanári szerelmi háromszöget (Zsuzsanna-Kõnig-Kalmár), viszont elõtérbe helyezték Gina és Kuncz szerelmét, ezáltal rengeteg plusz (szerintem felesleges) jelenetet megírtak, az elõbbi rovására. Még sorolhatnám a hibákat, de számomra ez volt az, ami kiverte a biztosítékot, a többénél már fogtam a fejem, és vártam, hogy vége legyen.

De ennyit a musicalrõl.

A színdarab: Amikor olvastam, hogy Bánfalvi Ági fogja a kezébe venni az irányítást, gondoltam, hogy annyira elszúrni nem fogja, mint ahogy a musical-el megtették.
A szereposztásnál furcsálltam például Kiss Ramónát (tõle nem vártam sokat), Fábián Anitát (aki valószínûleg a Jóban Rosszban Szilviájaként nagyon nem szimpatikus, de szerintem ez csak a szerepnek köszönhetõ), ugyanígy nem tudtam elképzelni Gubás Gabit sem, de Gregor Bernadettet sem Zsuzsannaként. Viszont akit vártam nagyon, az Száraz Dénes volt Kalmárként. A többieknél nem volt semmi elvárásom, vagy épp volt, de tudtam, hogy õk megállják a helyüket.

Eljött hát a tegnap, és a ruhatárnál kezembe kaptam a szereposztást: a legfontosabbak: Zsuzsanna: Fábián Anita, Kalmár: Pindroch Csaba, Horn Mici: Bánfalvi Ági, a többieknél számomra nem volt annyira fontos, hogy ki kit játszik.
Egy dologgal nagyon megvoltam elégedve: ahol követték a könyvet/filmet, ott minden rendben volt.
Bele/átírások, amik nem zavartak:
- Nagyobb hangsúly volt a fõ szerelmi vonalon (Zsuzsanna-Kõnig-Kalmár), plusz jeleneteket írtak bele.
- Zsuzsanna nem volt olyan szigorú, mint a könyvben/filmben, sõt közvetlenebb volt a lányokkal (és a két férfi tanárral is)
- Több könyvbeli/filmbeli jelenetet egybemostak más jelenetekkel, de szerintem ez szükséges volt a hosszúság miatt
- Erzsébet testvér szerepe: viccesre volt megírva, de ez sem volt zavaró

Bele/átírások, amik viszont zavartak:
- Kuncz nagyobb szerepet kapott, mint ami eredetileg volt, a végén kifejezetten nagyon zavart, hogy õ volt, aki Horn Micinél a "házkutatást" végezte, hiszen így az a lényeges jelenet kimaradt, amikor Zsuzsanna hazudott Gina miatt (is) a katonáknak, így megmentette õt (is).
- Gina találkozott Kunczcal, amikor a hadnagy látogatást tett Gedeonnál, és a szemébe mondta, hogy hazug, árulónak tartja, ami szerintem azért nem volt jó, mert hiszen pont az volt a lényeg, hogy Kuncz azt higyje, Gina azért szökik meg, hogy beteg apjához menjen Budapestre, Kuncz pedig rohanjon utána, így Gina el tud menekülni elõle
- utóbbi jelenettel az is a gondom volt, hogy a Gina-Kuncz jelenetnek Gedeon is tanúja volt, ezáltal pedig pont a lényeg maradt ki: még pedig, hogy Gedeon megbünteti Ginát, nem léphet ki az utcára, a Matula foglya lesz, de Gina számara ez nem büntetés, ez jelenti számára a biztonságot.

Nem csalódtam:
-Dóczi Péterben, aki Gedeont játszotta. Nagyszerû színész, eddig még soha nem láttam, hogy a szerepeit mindig hasonlóan játszotta volna. (OFF: a Jóban rosszban-ban mindig kiráz a hideg, amikor megjelenik, vagy megszólal, ott is jól játszik)

Akiben csalódtam:
POZITÍVAN:
-Fábián Anita: nagyon jól játszotta Zsuzsannát, az õ játéka tetszett a legjobban
-Kiss Ramóna: õ rajta is meglepõdtem, kiemelkedett a Barátok köztös szerepébõl, természetesen, hihetõen játszotta Tormát (olyan volt, mint amilyennek Szabó Magda megírta)

NEGATÍVAN:
-Akiben nagyot csalódtam, az Bánfalvi Ági volt. Õt nagyon szeretem, többször láttam õt színpadon, filmben, személyesen is volt szerencsém vele találkozni. Eddig soha nem csalódtam a szerepeit illetõen, de tegnap el sem hittem, hogy õ az. Úgy játszott, mint valami kezdõ. Hangsúlytalan (vagy éppen eltúlzott hangsúlyú) mondatok. A legtöbbször szó szerint szerencsétlenkedett a színpadon. Nagyon sajnálom ezt, tényleg még mindig nem fogtam fel, és keresem a miérteket.

Akirõl még szólnék egy pár szót, az a fõszereplõ, Ginát játszó Bugár Anna. Dicsérni tudom csak, hitelesen és jól játszott. Hangja nagyon hasonlított Szerencsi Éváéra.

Értékelés: 6/10
BendeHédi 2013 jan. 25. - 10:21:02
A legteljesebb mértékben egyetértek az üzenet írójával. Sajnos a Bánfalvy-féle Abigél meg sem közelítette a legendás Zsurzs Éva-féle feldolgozást, illetve rendezést, a szereplõk karaktere elnagyolt, teátrálisak a figurák, és tényleg állandóan visítoznak a lányok. Ha Szabó Magda még élne, sosem egyezett volna bele egy ilyen feldolgozásba.
bea63 2013 jan. 05. - 13:05:07
Holnap, vasárnap este 20 órakor a Zsurzs Éva rendezte "Abigél" elsõ részének ismétlése!:))
dreamer1 2012 dec. 31. - 11:47:28
Biztosra mentek,Száraz Dénes mint Kalmár...viszont Gubás Gabi mint Zsuzsanna érdekes lehet, már a Régimódi történetben is új színt hozott a fiatal Rickl mária szerepében.De én maradok a bevált Zsurzs Éva féle eredetinél,az sokadszorra is tökéletes.
10/10
lampnoc 2012 dec. 06. - 16:06:07 10/10
sztem aranyos a csapat, én imádtam az elõadást, háromszor is megnéztük.
inkább ennek a kritikának hiszek:
http://gepnarancs.hu/2012/06/abigel-rigofuttyben/
pm_om_bak 2012 dec. 04. - 19:57:11
Én még nyáron láttam szabadtéren a darabot, és szerintem gyönyörû szép elõadás volt.
Anyukámmal voltam és tervezzük, hogy januárban megint megnézzük. Nagyon szeretjük Abigélt, Bánfalvy Ági pedig zseniális volt. Persze mindenki nagyon jól játszotta a szerepét, és nem értem, miért kell minden szapulni, ami megpróbálja a régi klasszikusokat új köntösbe bújtatni.
Én azt tudom mondani, hajrá, csak így tovább!
abano 23 2012 aug. 26. - 07:41:56
Az elsõ sor helyesen : Ha nem KERESSÜK....elnézést a hibáért!!!
abano 23 2012 aug. 26. - 07:39:32
Ha nem keresük a klasszikus, megszokott ABIGÉL-t Bástival, Garassal, Ruttkayval és Szerencsi Évával,
a felsoroltaktól elvonatkoztatunk, akkor elõitéletektõl mentesen ---egy új sokak szerint kevésbé jó zenés darabot
láthatunk a Városmajorban.Véleményem szerint a ""CSAPAT""jól müködött, a""karmesterek"":Bánfalvi-Szikora duó
új szint varázsolt a szinpadra.