Színház

Ádám almái

előadás, magyar, 2017., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

A neonáci Adamot közmunkára ítélik, és Ivan, a hitbuzgó pap közösségébe kerül. Ivan nagyon lelkes, és Adam nincs egyedül: az alkoholista, nőket erőszakoló Gunnar és a kútrabló Khalid ugyancsak azért vannak itt, hogy Ivan segítségével a jó útra térjenek. Ivan hisz Istenben, hisz a Jó győzelmében, és nem vesz tudomást arról, hogy agydaganata van, a gyermeke halmozottan fogyatékos, és a felesége pedig az öngyilkosságba menekült. Adam kételkedik, makacsul ellenáll. Ivan azt a feladatot adja Adamnak, hogy süssön egy almás pitét. Ám mit lehet tenni akkor, ha a kezdetben bő termést hozó almafa egyre inkább a varjak és a kukacok martalékává válik, mi több, a végén még a villám is belecsap? Ivan és Adam, azaz a Jó és a Rossz párharcának példázata e skandináv stílusú fekete-komédia, tele abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal.

Az Ádám almái színpadi változata Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmje alapján készült, amit 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték. Anders Thomas Jensen a forgatókönyv írásakor a Bibliából ismert Jób könyvéből indult ki, annak témáit járta körül. A bibliai történetben Jób igaz és istenfélő emberként él, majd egy napon Isten - a Sátánnak demonstrálandó - próbára teszi őt, és csapásokkal sújtja: Jób elveszti a vagyonát, gyermekeit, testét pedig betegségek pusztítják. Ő viszont kitart a bajban is: "Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve!" (Jób 1,21)

Az előadást durva szavak és erős hanghatások miatt 16 éven aluliak számára nem ajánljuk.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2017. október 21., Radnóti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
detox 2019 nov. 04. - 16:49:00 10/10
ritka zseniális színpadi adaptáció magyar vonatkozású kikacsintásokkal. a végén meg egy akkora PC poén van, hogy nem is lőném le :) kötelező darab!
10/10
dt9250 2018 júl. 14. - 09:45:43 10/10
Ez a darab brutális, a végén az ember legszívesebben elbújna és csak zokogna... Szikszai Rémusz egy zseni, a főszereplők - László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán, Rusznák András - pedig hihetetlenül jók, maximálisan hitelesek. Újvári Milán Christopher-megformázása is kiemelendő.
E a darab bármely "érzékenyítő tréninggel" százszorosan felveszi a versenyt! És minden egyéb is a helyén van benne, díszlet, jelmez, világítás, minden!
10/10, ez nem is kérdés!!!