Színház

Adrienne Lecouvreur - A por művészete

színmű, 2 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Scribe darabjában valóságos személyek keverednek fiktív alakokkal, történelmi tények a fantázia játékával. Összecsúszik színház és valóság, a színpadi rivális a szerelmi riválissal. A szalonokban színjáték folyik, a színpadon és színfalak mögött hétköznapi munka. Adrienne, amíg csak a tragédiát szerette, biztonságos burokban élt. De szerelmes lesz, kilép az életbe, a kicsinyes, hazug, bosszúálló világba, ahol nem ismeri ki magát olyan jól, mint a tragédiákban. És ez lesz a tragédiája...

Augustin Eugéne Scribe(1791-1861)francia színdarabíró. Victorien Sardou mellett az ő nevéhez fűződik a "pi-ce bien faite", a "jól megcsinált színdarab" fogalma. A színházhoz volt érzéke. A hatás a teatralitás iránti fogékonysága miatt kérték fel számos operaszövegkönyv megírására. Az Adrienne Lecouvreur című darabjából, amelyet Ernest Legouvé társaságában írt 1849-ben, Cilea komponált operát.
Csepreghy Lajos és Egressy Benjámin fordításában, Lendvay Márton rendezésében mutatta be a Nemzeti Színház 1850. május 14-én.

Adrienne Lecouvreur (1692-1730) korának legnagyobb tragikája volt. 1717-ben lépett föl először a Comédie Française-ben. Színháztörténetet csinált. Közvetlen egyszerűséggel szólaltatta meg a klasszikus francia drámaköltők, Pierre és Thomas Corneille, Racine hősnőit. Szépsége finomsággal, méltósággal párosult. Irodalmi szalonjában Voltaire is megfordult. Élete nagy szerelme Maurice de Saxe gróf, Franciaország hős tábornoka, a lengyel király törvénytelen fia, az arisztokrata hölgyek bálványa. Halálának körülményei homályosak. Hogy Bouillon hercegné megbízásából mérgezték volna meg - nem bizonyított.

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Adrienne Lecouvreur, a Comédie Francaise-ből
Maurice, Saxe grófja
Bouillon herceg
Hercegnő, a felesége
Chazeuil abbé
Athénaas, d'Aumont hercegnő
Mlle Dangeville, a Comédie Francaise rendes tagja
Michonnet, a Comédie Francaise játékmestere
Mlle Jouvenot, a Comédie Francaise rendes tagja
M. Quinault, a Comédie Francaise rendes tagja

Alkotók

Hozzászólások