Színház

Akinek meg kell halnia

passiójáték, 1 felvonás, 2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

IV. SZEGEDI PASSIÓJÁTÉK

„Majdnem kétezer év telt el, de azóta is újra meg újra keresztre feszítenek. Mikor jössz úgy a világra, Uram, hogy ne feszítsenek meg többé, hogy örökre köztünk maradj?”

A történet egy anatóliai görög faluban játszódik az 1920-as években. Húsvét táján összeülnek az elöljárók. Nagy gondban vannak: a következő évi passiójáték szereplőit kell kijelölniük. Sok vita után Krisztus szerepét Manolioszra, a fiatal pásztorra bízzák. Manoliosz és társai – az apostolok, akik között ott van a földesúr fia is – őszinte szívvel, nagy elmélyüléssel készülnek szerepükre. Ám Krisztus eme igazi követői akaratlanul is szembekerülnek az emberi gonoszsággal. Fellépésük drámai eseményeket von maga után, melyek során mindenki megmutatja igazi arcát. A darab sok aktualitást tartalmaz: a drámai bonyodalmat egy menekültcsoport érkezése készíti elő. Ezek a menekültek azonban keresztény görögök, akiknek otthonát a török milíciák dúlták és égették fel. Jóllehet, a történet fikció, mégis kísértetiesen egybecseng a törökök által elkövetett örmény genocídium tragikus eseményeivel. Azonban még a történelmileg olyannyira terhelt XX. században is ott a megváltás, a feltámadásba vetett hit. Mert Krisztusnak meg kell halnia, hogy harmadnapon föltámadhasson. „Et resurrexit tertia die.” Ahogy a darab szereplői, mi is ebbe kapaszkodunk. Hiszen minden tragédia mögött ott a végtelen kegyelem.

SZARAKINAI MENEKÜLTEK: Béni Dóra, Joó Magdi, Kohlmann Márta, Kovács Anita, Nagy Mariann, Noé Veronika, Nyúzó Eszter, Szunyog Detti, Szunyogné Icu

HANG: Pétervári Lajos
PRODUKCIÓS VEZETŐ: dr. Thorday Attila plébános

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. március 31., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

GRIGORISZ ATYA
HADZSINIKOLISZ
PATRIARCHÉÁSZ
MIKHÉLISZ
MANOLIOSZ
KOSZTANTISZ
KOSZTANTISZNÉ ASSZONY
PANAJÓTISZ
KAPITÁNY
FÓTISZ ATYA
ELSŐ KATONA
MÁSODIK KATONA
KÉPMUTOGATÓ

Alkotók

Hozzászólások