Színház

Akropolisz

színmű, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Nem is annyira színmű, mint inkább zene nélküli opera Stanisław Wyspianski 1904-ben írt darabja, az Akropolisz. Nagyszombat éjszakáján, Krakkóban, életre kelnek a szobrok, angyalok és trójai hősök vegyülnek el a katedrális kőalakjai között, hogy saját létükkel is bizonyítsák: az élet körforgás, és a szakadatlan ismétlődés erősebb, mint a halál. A szüzsé szinte követeli a zenei megvalósítást, amely az Őszi Fesztiválra készül el Sáry László műhelyében. Két évvel ezelőtt Sáry nagy sikerű operát írt Genet Négerek című darabjából a Maladype számára, most ugyancsak számukra alkotja meg a Gesamtkunswerkbe egykor oly szerelmes, festőként is izgalmas Wyspiański művének zenéjét. A bemutató érdekessége, hogy az előadásnak két rendezője van: a társulatvezető Balázs Zoltán és Zsótér Sándor. A színészek ekként két rendezővel dolgozhatnak egy darabban, a néző pedig két rendezői nézőpontot ismerhet meg ugyanabban az előadásban.

"1994-ben a Szolnoki Szigligeti Színházban megrendeztem Wyspiański Novemberi éj című darabját. Akkor is nehéz volt megfejteni, de az ember az élete végéig keresi, hol a titok. Mindenképpen hagyott egy olyan érzést, hogy nem végeztünk vele.
Wyspiański valószínűleg az utóbbi pár évszázad legmerészebb drámaírója. Festőként kezdte, de annyira megragadta képzeletét a wagneri opera, hogy ő is Gesamtkunstot akart létrehozni. Zenét szerezni azonban nem tudott, úgy döntött hát, hogy zene nélkül is megpróbál operát írni. És amikor egész Európában már kimerült a neoromantika és diadalmaskodik a naturalizmus, Wyspiański verses drámákat, valójában operalibrettókat kezdett írni. Ez az alapanyag nagyszerű lehetőséget adott Sáry László számára, hogy az ugyancsak a Maladypével létrehozott Négerek méltó folytatásaként megalkothassa az Akropolisz zenéjét is. Az anyag azt követeli, hogy elég szabadság és bátorság legyen a résztvevőkben, és a Maladype szabadon gondolkodó társaság."
(Zsótér Sándor)

Részletes szereposztás:
I.felvonás
1. angyal:Tompa Ádám
2. angyal: Bakos Éva
3. angyal: Horváth Kristóf
4. angyal: Dévai Balázs
Nő Ankwicz síremlékéről: Fátyol Hermina
Ámor Ankwicz síremlékéről Oláh Zoltán
Hölgy Skotnicki emlékművéről Fátyol Kamilla
Tempusz Sołtik síremlékéről Kálid Artúr
Klió Sołtik síremlékéről: Bakos Éva
Leány Sołtik síremlékéről: Parti Nóra
Włodzimierz, vitéz: Tompa Ádám

II. felvonás
1. Őr: Bakos Éva
2. Őr: Horváth Kristóf
Apród: Oláh Zoltán
Hektór: Dévai Balázs
Párisz: Tompa Ádám
Heléna: Parti Nóra
Priamosz: Kálid Artúr
Hekubé: Fátyol Hermina
Polikszéna: Fátyol Kamilla
Andromakhé: Fátyol Kamilla
Kasszandra: Bakos Éva

III. felvonás
Izsák: Kálid Artúr
Rebeka: Bakos Éva
Ézsaú: Oláh Zoltán
Jákób: Horváth Kristóf
Lábán: Dévai Balázs
Lábán felesége: Parti Nóra
Rákhel: Fátyol Kamilla
Lea: Fátyol Hermina
Angyal: Tompa Ádám
Pásztorok: Parti Nóra, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla

IV. felvonás
Dávid király: Hámori Szabolcs m.v.
Éj angyalai: Kálid Artúr, Dévai Balázs, Horváth Kristóf, Oláh Zoltán, Tompa

Bemutató időpontja: 2006. október 18., Bárka Színház

A(z) Maladype Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások