Színház

Álarcosbál

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A 20. század második felének egyik legjelentősebb svéd írója, Sven Delblanc számos regénye mellett különleges atmoszférájú, izgalmas történelmi témájú színdarabokat is írt.

Ezek közül is talán a legfigyelemreméltóbb az Álarcosbál, amely a 18. századi svéd történelem egy igen "teátrális" eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet illetve annak előzményeit dolgozza fel.

Ezt a témát Giuseppe Verdi is felhasználta az Álarcosbál c. világhírű operájában, ám a svéd szerző fojtott, titokzatos hangulatú drámája jóval mélyebbre ás a királyi udvart átszövő intrikák, bonyolult emberi viszonyok világában.
Delblanc színműve a halál előszobájában várakozó, nagy formátumú történelmi személy vívódását, az élettől való különös, misztériumszerű búcsúzását mutatja meg. A darabot a fiatal és tehetséges, svéd-magyar származású színházi és filmrendező, a Drama Center Londonban végzett Berzsenyi-Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre.

Rendezőként, többek között a svéd kultúra és történelem mély ismeretét is felhasználva, egy mai, magyar közegben is aktuális előadást állít színpadra, melynek központi kérdése a személyes történelmi felelősség és az egyéni sors szabadsága illetve determináltsága.

Bemutató: 2013. április

A(z) Bárka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. április 26., Bárka Színház

Stáblista:

Szereplők

III. Gustaf (svéd király)
Gustaf Mauritz Armfelt
Hans H von Essen (udvari istállómester)
Gustaf Adolf (herceg, trónörökös)
Elis Schröderheim
Sofia Magdalena királyné
Carl M Tigerstedt (királyi apród)

Hozzászólások