Színház

Alibi

táncelőadás, 1 felvonás, magyar, 2007.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Hogy hol voltam az elmúlt harminc évben? Igazolom magam. És téged is, hogy te majd engem igazolj. Ha tükröződöm, vagyok. Két ismétlőjel közé szorult hiányjel.

A humoros, groteszk önvizsgálat-revüben a különleges technikai megoldásokat kedvelő Tünet Együttes egy speciális tükörfal segítségével teremti meg azt a vívódásokkal teli belső világot, amelynek elfojtására, titkolására folyamatosan „alibit” gyártunk. Miközben a saját nevükön szereplő előadók a zenés-táncos kihallgatás során magukról is vallanak, a néző a saját tükörképével is farkasszemet nézhet. A produkció bemutatása óta jelentős hazai és külföldi karriert futott be.

Az Alibi 2008-ban az Alternatív Színházi Szemlén elnyerte a fődíjat, a debreceni Deszka Fesztiválon a „legjobb humoros pillanatért” járó Forgács-díjat, 2012-ben A Tánc Fesztiválja fődíját Veszprémben, és nagy sikerrel szerepelt Helsinkiben a Savoy Teatteriben, a csehországi Hradec Královéban a Festival Theatre European Regions keretében és Bécsben a Mitteleuropäisches Theaterkarussel keretében.

Az előadás bemutatója a Thália Színházban volt, 2010-től pedig három évadon át szerepelt a Katona József Színház repertoárján.

„Az Alibiben a háttérben (a tükörfal mögött) zajlanak a lényegi dolgok; ott történik meg mindaz, amiről ebben a sokbeszédes műben nem ejtenek egyetlen szót sem. A szorongás (angst), a szerelem, az eltemetett-titkos vágy a tárgya a gyönyörűen koreografált, lírai duóknak. Ettől szomorú ez az egyedülálló munka: az intimitást, a szépséget, a fájdalmat üveg mögé zárja; előtérben a látszat, a mindennapi banalitás, a kabaré-móka-revü, a durvaság és az önérzet eltiprására irányuló emberkísérletek. Szabó pedig szelíden, okosan, gyengéden bátorít minket: nézzünk farkasszemet a félelmeinkkel. (…) Szabó Réka nem életszerű, hanem igaz (tánc)színházat csinál, szolgalelkűségre nevelt, megalázott marionettfigurák helyett érett, hús-vér gondolkodókkal. Vele színről színre látunk – és nem tükör által homályosan.”
(Horeczky Krisztina: Csodálatos elme, Népszabadság)

„Sürgő-forgó fejetlenség, eszement kavarás, abszurd grammatikai ficamok: mintha Örkény Egypercesei elevenednének meg.” (Fehér Elephánt, Fehér Elephánt Kulturális Ajánló Portál)

A(z) Tünet Együttes előadása

Bemutató időpontja:

2007. május 10., Tünet Együttes

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
doktormacko 2012 márc. 03. - 12:54:09 6/10
Ez az elõadás érzéseket és gondolatokat vált ki az emberben . Nem tudom egyértelmûen azt mondani , hogy tetszett . Ennek ellenére , vagy éppen ezért azt mondom , érdemes megnézni.
Naptölte 2007 máj. 14. - 12:24:22
Sajnálhatja, aki lemaradt róla. A két vendég színésznõ remekül illeszkedett be ebbe a nagyon kedves, kicsit lökött csapatba.