Színház

Alkésztisz

előadás, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A k2 Színházzal közös vállalkozásban bemutatásra kerülő görög kultúrtörténeti sorozat új képet rajzol az európai színház megszületésének pillanatáról, az ókori görög színházról. A két és félezer évvel ezelőtt írott tragédiák és komédiák közös, beavató színházi elemzése, az eposzok és a drámák kulcsjeleneteinek színpadra állítása a magunkra-ismerés örömét, olykor döbbenetét, vagy szomorúságát kínálja. Ezek az irodalmi alkotások, ha jól kérdezzük őket, válaszolnak, segítenek megérteni szűkebb és tágabb környezetünk jelenségeit, értékeit és konfliktusait.

Euripidész első fennmaradt drámája - i.e. 438-ból - az önfeláldozásról, a szerelemről, a hűségről és az isteni-félisteni hatalom brutalitásáról szól. Már műfaja is véget nem érő vitákra ad alkalmat, hiszen az Alkésztisz a drámai versenyek programját rögzítő, ma is olvasható listán a negyedik helyen, a szatírjáték helyén szerepel, holott e műfaj legtöbb jellegzetességével (szatírok Kara, mulatozás, egyetlen poénra kihegyezett történet, stb.) nem rendelkezik. De tragédia sem lehet - mondják a tudósok -, mivel senki nem hal meg benne.
Beavató színházi elemzésünkben megvizsgáljuk, hogyan építik a cselekményt a komikus és a tragikus elemek, s a történet eljátszása során a műfaji kérdésre is megkísérelünk filológiailag pontos és színházi megjelenítésben meggyőző választ adni.

A(z) KékSzobaHall előadása

Stáblista:

Hozzászólások