Színház

Alkony

előadás, magyar, 2010.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

Iszaak Babel 1926-ban írt gyönyörű és felkavaró erejű drámája az Ogyesszai történetek novelláin alapszik. Az Alkony 1913-ban játszódik Ogyessza zsidó negyedében, és főszereplője Mendel Krik, a dörzsölt gengszter, aki az orosz irodalom legendás antihőse, és számos maffiózó- illetve keresztapa történet előképe lett.

Babel elfeledett művét, melyet negyven éve nem mutattak be Budapesten, most Morcsányi Géza új, izgalmas nyelvezetű fordításában fedezheti fel újra a közönség. Valló Péter rendezésében a Radnóti Színház előadásaiból ismert és népszerű Vodku zenekar is szerepel: hiszen az ő specialitásuk az ogyesszai klezmerzene.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. december 19., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Mendel Krik (teherfuvarozó)
Nyehama (a felesége)
Dvojra (a lányuk)
Benya (a nagyobbik fiuk)
Ljovka (a kisebbik fiuk)
Ben Zeharje (rabbi)
Nyikifor (kocsis)
Arje-Lejb (templomszolga)
Fomin (üzletember)
Möszjő Bojarszkij (ruhakereskedő)
Madám Hologyenko (baromfiárus)
Maruszja (a lánya)
Pjatyirubel (kovács)
Madám Popjatnyik
Szenyka Topun

Alkotók

Hozzászólások

5/10
FElepHánt 2011 febr. 05. - 19:29:46 5/10
Egy kisregényt nehéz dramatizálni, legalább is ilyen pszichózó stílben. Kevés a konfliktus, kevés a fordulat. A hosszas expozíció után egyetlen szép jelenet, amikor már van tétje a játéknak, a zsinagógai, humorával, túlzásaival együtt. - és abban végre - érthetetlen okból, de szerencsénkre, nem volt ott az öreg Kirk; ahogy az egész darabban sem. Mikor ébredünk már rá arra, hogy híres FILMSZÍNÉSZünk egy eredeti figura, egy nagyon jó fej, csak éppen nem színész?!? Ráadásul egy ilyen szerepben, amely Óriást kíván, alkatban, tehetségben egyaránt. Szánalmas volt és az egész produkciót leírta. A második felében Csányi végre nyújtott valamit, karakterben igazán jó lehet még, hetykén ütõs Klem Viktor, délcegen rugalmas Adorjáni, piciny jelenetében tüneményes Petrik Andrea. Bálint megbízhatóan, mint mindig, Csankó meglepõen jó. A Vodku itt is olyan jó, mint színház nélkül.
silan30 2011 febr. 04. - 10:21:15
Nagyon-nagyon nem tetszett a darab, nem ajánlom senkinek! Én szörnyen szenvedtem!! A Cserhalmi üvöltözése rettenetesen irritáló volt. Petrik Andrea viszont nagyon jó volt.
elszabó 2011 jan. 13. - 00:23:45
Az Ogyessza zsidó negyedében 1913-ban játszódó darab központi figurái a durva, de saját erejébõl felemelkedett Mendel Krik fuvaros (Cserhalmi György) és fia, Benya (Csányi Sándor), aki gátlástalanul eltiporja apját annak elsõ meggyengülésekor. Benya már nem kisgengszter, hanem nagyiparos maffiozó. Az aktuális áthallásban - mely kissé szájbarágós - a nézõ tapasztalhatja, mennyivel tisztességesebb az elõzõ, mint az utóbbi. Sajnos ez kevés ahhoz, hogy a darab alapvetõ hiányosságait feledtesse. Mesterkélt dramaturgia, nem igazán szerencsés színész választás, és a sok ordibálástól nem rögzõdik jobban a gondolat. Ezen a zsidó folklór sem segít. Még a Vodku együttes klezmer zenéje a legjobb. Feledhetõ elõadás, hál istennek egy felvonásban.
Mikoyan 2011 jan. 12. - 00:25:52
Szerintem meg a darab, a rendezés és a színészi teljesítmény is zseniális. Én nagyon, de nagyon rég láttam ilyen jót.
Sarka 2011 jan. 11. - 23:29:29
.... én csak a színészeket sajnálom, hogy el kell hogy játszák! Jajjj, nekem nagyon nem tetszett és nem is értem, hogy miért kell egy ilyen darabot színre vinni! Ami meg a leírásban van, nem igazán fedi a valóságot! "gyönyörû és felkavaró erejû drámája".