Színház

Amadeus

színmű, magyar, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A zseni: szabálytalan, zabolátlan, játékos, őrült, szeretnivaló. A középszer: szabályos, ambiciózus, derék, kiszámítható, visszataszító és csak addig lehet sikeres, amíg a zseni árnyékot nem vet rá.
Peter Schaffer minden korban aktuális problémát tesz meg darabja tárgyának: a tehetséges művész kiszolgáltatottságát a sznobizmussal, a korlátoltsággal szemben. Amikor fél-tehetségek kerülnek pozícióba, hogy azután kiszorítsák azokat, akik tehetségesebbek, jobbak náluk.
A sztárkultusz korát éljük, a "bárkiből lehet sztár" korát. A csúcstechnológia elképesztő emberi teljesítményeket eredményez, ami a művészetre is hatással van. És pillanatok alatt bárki, bármivel a világ figyelmének középpontjába kerülhet. Mégis, az országot lázban tartó tehetségkutató dömping arról árulkodik: az emberiség szomjúhozza a tehetséget.
Az Amadeusban két kivételes egyéniség, Salieri és Mozart találkozik és kényszerül egymás mellett alkotni. Ez a találkozás lesz mindkettejük tragédiája.
Salierinek megadatott, ami Mozartnak nem: egzisztencia, előkelő udvari állás, kibontakozási lehetőség. Mozartnak viszont megadatott, ami Salierinek sohasem: szabadság és a határtalan zenei zsenialitás. Igazságtalan vagy sem: az utókor már csak ez utóbbira emlékezik.

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. február 21., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Szereplők

Antonio Salieri
Wolfgang Amadeus Mozart
Constanze Weber (Mozart felesége)
II. József (Ausztria császára)
Johann Kilian von Strack gróf (császári kamarás)
Franz Orsini-Rosenberg gróf (a Császári Opera főintendánsa)
Gottfried van Swieten báró (a Császári Könyvtár prefektusa)
Udvarmester

Alkotók

Hozzászólások