Színház

Amphitryon

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Jupiter, aki istenként nem veti meg a halandók szerelmét, most Amphitryon thébai hadvezér feleségét, Alkmenét szemelte ki magának. Mivel azonban Alkmene hű urához, Jupiternek csaláshoz kell folyamodnia, ezért a férj, Amphitryon képét ölti magára, hogy célját elérje. Ám a csalás kiderül. Amphitryonnak tudomásul kell vennie, hogy felesége másik férfival töltötte az éjszakát, akiről viszont a nő azt állítja, hogy az a férje volt. Amphitryion dühödten kijelenti: ha a hűtlenség beigazolódik, elhagyja Alkmenét...
A hűség és hűtlenség, a megcsalás és megcsalatás, a tisztánlátás és vakság, az emberi lét isteni-emberi, teremtői-teremtményi kérdését feszegető Amphytrion-témát sokan feldolgozták a drámairodalomban. Talán mert a halandóknak boldog elégtételt nyújt, hogy a hű szerelmet az istenek sem tudják elorozni. Hiszen Jupiter is csak a megtévesztés eszközével tud két szerelmes ember közé férkőzni, ráadásul úgy, hogy tulajdonképpen őt is megcsalják, hiszen Alkmene végülis nem őt szereti, hanem a férjét.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. február 23., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
Edmond Dantes 2013 márc. 06. - 10:39:49 9/10
Klasszikus nyersanyagból igazán kiváló elõadás, Tenki, Alföldi, Znamenák excellál. Minden bizonnyal a rendezés és a szereplõk érdeme, hogy a sovány cselekményû, agyonbonyolított, szünet nélkül játszott 140 perces darab, melynek "eszmei mondanivalóját" sem könnyû megfejteni, maradandó élményt szerzett.