Színház

Amrita

táncelőadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A huszadik század legnagyobb indiai festőjeként ismertté vált Amrita Sher- Gil 1913-ban született Budapesten magyar anya és indiai apa gyermekeként. A 20. század első felének egyik legérdekesebb, legtitokzatosabb és legtragikusabb művésze volt, aki önálló festészeti ágazatokat hozott létre.

"Ebben az időszakban India erős hatását gyakorolt az európai művészetekre, divattá vált" - mondta Somi Panni, a Sivasakti Kalánanda Táncszínház vezetője, a darab koreográfusa, aki tudatosan készült az évfordulóra. Mint elmondta Amrita hasonlóan ötvözte az egyes kultúrák technikáik, mint amelyre Ő törekszik művészetében, így mély inspiráció számára Amrita életműve. Kultúrák keresztútján, örömök és szenvedélyek viharában alkotott. Fiatalon, 28 éves korában halt meg máig tisztázatlan körülmények között. India, Magyarország és Párizs háromszögében élt és alkotott. Festészete az indiai és európai művészet fúziója.

E táncjáték keretében színek, szenvedélyek, kultúrák kavarodása, álmok és emlékképek állítanak táncos emléket e különleges művész előtt tisztelegve - mondta Somi Panni hozzátéve, hogy ez az első olyan táncszínházi előadása, amelyben prózát is alkalmaz. Bár Amrita napjlójának részletei megjelennek a darab prózai részében az előadás nem életrajzi jellegű, hanem a festmények hangulatán és témáján keresztül próbál a festőnő alkotásai mögé látni. A jelenetek a festmények mögött meghúzódó alkotót, az ambivalens helyzetekkel és érzésekkel, a környezet prekoncepcióival küzdő magyar-indiai nőt hivatott ábrázolni. Mindezt nagyon izgalmas munka volt táncszínpadra adaptálni. Egy-egy pillanat erejéig pedig, amolyan élőképként megjelennek majd Amrita festményei is a színpadon - tette hozzá Somi Panni.

A(z) Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások