Színház

Andersen, avagy a mesék meséje

mesejáték, magyar, 2006.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A történet középpontjában egy árva kislány, Gerda áll, aki a véletlen folytán vetődik Andersen szegényes pincelakásába. Andersen megelevenedett bábfigurái - az Ólomkatona, a Táncosnő, Zsófi rongybaba és Ole manó - egy különleges küldetés teljesítésére kérik fel a kislányt: meg kell ölelnie a Hókirálynőt, hogy feloldódhasson a jég az emberek szívéről, és egy boldogabb, szeretetteljesebb világ köszöntsön ránk. A "titkos összeesküvők" alaposan felkavarják az író életét, ráadásul megjelenik Lina kisasszony is, a fiatal színészjelölt, s Andersen szívét rabul ejti a szerelem.

"Hans Christian Andersen egy hideg téli napon elindul kiadójához, és megjelenteti Karácsonyi mesegyűjteményét, amelyet azután évről évre újabb és újabb követ majd. A fogadtatás frenetikus, meséi ma is olyan elevenen hatnak, mintha éppen hozzánk, mintha csak rólunk szólnának.
De miért adta ki a meséket? Miközben költeményeken és színdarabokon dolgozott, talán csak pihenésképpen vetette papírra a meséit, azokat a műremekeket, melyek oly könnyedén, s oly természetesen áradtak belőle, akárcsak a levegő, s amelyek meghozták számára a világhírt. Valaminek történnie kellett! Ez a gondolat nem hagyott nyugodni. Ez a "valami" addig-addig foglalkoztatta a fantáziámat, amíg Andersen mesefigurái életre keltek, és elkezdték mesélni a saját történetüket....
Andersen nem csupán a meséit, az életét is példaképpen hagyta az utókorra. Megszállottan követte álmait, miközben mindenkiben képes volt meglátni, megtalálni az örök emberit: hajlandóságunkat a jóra és a szeretetre" - mondja művéről Balázs Ágnes.

Hol kezdődik a mese, és hol ér véget a valóság, már nem tudja senki, a történet megállíthatatlanul hömpölyög a nagy találkozás felé. Közeledik a karácsony, amikor Gerdának meg kell ölelnie a Hókirálynőt...

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Giny K 2010 jan. 27. - 17:30:04 10/10
De aranyos mese volt...! :)