Színház

Angyalok a kocsmában

táncjáték, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A jó bor illata, tüze, ereje nemcsak a bor készítésében jártas kultúrák költőit ihlette meg, hanem egy olyan világ poétáit is verselésre késztette, melyben a bor élvezete nem tartozik a dicséretes cselekedetek közé. Mégis, dacolva az ortodox hívők rosszalló fejcsóválásával, nem törődve megvető vélekedésükkel, perzsa és török költők sokasága írt a borról és a borivással járó örömről. S ez nem véletlen, hiszen költeményeikben a bor nem a megrészegedés eszköze, hanem olyan szubsztancia, mely hatása révén ablakot nyit a hétköznapi életben amúgy alig-alig érzékelt transzcendentális világra.
A Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadása e költők világát, a bor hatására megélt misztikus és kevésbé misztikus élményeit idézi meg és tolmácsolja a klasszikus indiai tánc technikájának felhasználásával.

A darab egy "kocsmában" játszódik, ahol megelevenednek a kocsma és a bor szellemei. Pajkos kis lények, akik jóra-rosszra (?) csábítják az arra járót. Ami általában egy kocsmában látszik, az most láthatatlan marad, amit pedig normális esetben nem látunk, abba, most bepillantást nyerünk. Életre kel a bor szelleme, mely a keleti szimbolika szerint mindig vörös, mint a tűz és átvezet a transzcendentális világba. Maguk az angyalok is isznak, hiszen ez biztosítja számukra a szabad átjárást a világok között. Táncolnak, zenélnek egész a révületig. A bor hatására útra kelnek és szétnéznek a számukra nem élhető emberi világban...
A táncosok: A Sivasakti Kalánanda Táncszínház tagjai ezúttal kitekintenek a számukra otthonos klasszikus dél-indiai világból. Az általuk képviselt, bharatanátjam, klasszikus dél-indiai drámatánc technikáját felhasználva, ám annak minden egyéb kellékét mellőzve, elevenítik meg a "kocsma" játékos lényeit.

A zenészek: A Canlar együttes 1998-ban alakult. Az együttes klasszikus török zenét játszik, valamint török énekmondók verseit adja elő. A hagyományos játékmód mellett azonban nem idegenkednek saját feldolgozások készítésétől sem. Az együttes tagjai: Jablonkay Judit, Kasza Roland és Sudár Balázs.

A(z) Sivasakti Kalánanda Táncszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások