Színház

Anna Karenina

táncjáték, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös táncprodukciója

"Az észt azért kapta az ember, hogy megszabadítsa magát, tehát meg kell szabadulni. Miért ne oltsa el az ember a gyertyát, amikor nincs mire néznie többet, amikor mindenre olyan utálatos nézni. De hogyan?(...) Egy tehervonat épp akkor ért oda..."
A varázslatos Anna Karenina a társaság megbecsült tagja. Mindene megvan: magas rangú férj, gyerek, tisztelet. Ám amikor bátyja kérésére Moszkvába utazik, összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, fess katonatiszttel: Vronszkijjal. Ekkor még nem tudja, de ettől a pillanattól fogva élete már sohasem lesz az, ami eddig volt.
Lev Tolsztoj négy évvel a Háború és béke befejezése után, 1873-ban kezdett bele második nagyregényébe, az Anna Kareninába, melyről Nyikolaj Sztrahovnak írt levelében így vall: - Ez a regény az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet..."
Tolsztoj levelezéséből tudjuk azt is, hogy Puskin műveinek hatására született meg benne az ötlet, hogy regényt ír egy tragikus élményből: 1872-ben szemtanúja volt, amikor egy fiatal nő, féltékenységi rohamában egy tehervonat elé vetette magát. Tolsztojt a halott, összeroncsolt nő látványa sokáig nyomasztotta. Tizenegyszer dolgozta át művét, mire megszületett az a végső változat, mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte, s amely - Thomas Mann szavaival élve - minden idők "legnagyobb társadalmi regénye".


BARÁTOK, ROKONOK, TÖMEG:
VARGA KRISTÓF, JONI ÖSTERLUND, TÖRTELI NADIN, valamint a MISKOLCI BALETT TÁNCMŰVÉSZEI

A(z) Miskolci Balett előadása

Bemutató időpontja:

2017. február 24., Miskolci Balett

Stáblista:

Hozzászólások