Színház

Antigoné

tragédia, magyar, 2012.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

"Kötelező olvasmányok röviden" - a középiskolások Bibliája. Mert abban minden benne van, nem kell végigolvasni a jambusokat (helyettük néha spondeus!)... Jon Fosse "Halál Thébában" címmel korszerűsítette a klasszikus görög történetet, megfosztva a szöveget mindattól, ami az iskolában zavart minket, és helyette egy modern, érvényes, költőiségében teljes színdarabot alkotott.

Kreón király határozott parancsa ellenére Antigoné úgy dönt, eltemeti halott fivérét. A kettejük közti konfliktus adja a darab fő csapásvonalát, ellentétük feloldhatatlannak bizonyul. A lány az isteni törvényeket képviselve száll szembe az új uralkodó akaratával, míg Kreón ragaszkodik korábbi elhatározásához. A zsarnoki döntés tragédiák sorát indítja el, hogy végül minden, győzelemként elkönyvelt tett megkérdőjeleződjön.

Rusznyák Gábor rendező folytatja az Oidipus királlyal megkezdett sorozatát, ügyesen egyensúlyozva klasszikus és modern határvonalán. Az időtálló történet, az új köntösbe bújtatott, mégis ismerős drámai helyzetek és konfliktusok gondoskodnak arról, hogy ne az iskolapadban érezzük magunkat.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 9., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Hozzászólások