Színház

Ariadne Naxos szigetén

opera, 1 felvonás, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A darab színház a színházban (egy commedia dell'arte), amelyben magát a bemutatásra váró operát és a komédiások előadását láthatjuk egyszerre, ahol Ariadne szomorúságának története keveredik Zerbinetta, Harlekin és bohóctársai komédiájával.

Előjáték: Egy gazdag úr házában a fiatal és lámpalázas Zeneszerző első művét - az "Ariadne Naxos szigetén" című tragikus operát - fogják előadni. A patetikus előadás után a vendégsereg felvidítására a házigazda komédiásokat hív, akik "A hűtlen Zerbinetta és négy imádója" című vidám tréfával készülnek, azonban a Hopmester közli a társulatokkal a háziúr újabb utasítását: a két művet nem egymás után, hanem egyszerre játsszák! Minden a feje tetejére áll, ám a kedves és szép Zerbinetta megmenti a helyzetet:
Opera: Naxos szigetén búsul az imádott Théseus által elhagyott Ariadne, hiába vigasztalják a nimfák. Most Zerbinetta és társai próbálják az elhagyott királylányt felvidítani, azonban a sikertelenséget látva végül Zerbinetta azt tanácsolja: vesse magát az első arra alkalmas férfi karjaiba és felejtsen! Ariadne ezt hallva felháborodottan visszavonul.
Zerbinetta ezután fogadja imádóit, ám kegyeit elsősorban Harlekinre pazarolja, így a többiek dühösen távoznak.
A nimfák izgatottan jelentik: hajó közeledik, rajta Bacchus, akit Ariadne Hermésznek, a halál hírnökének hisz - aki majd lelkét az alvilágba viszi - és boldogan omlik karjaiba. A visszatérő Zerbinetta elégedetten látja, hogy tanítása nem veszett kárba.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. május 14., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások