Színház

Árkádia

előadás, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Árkádia:
A Peloponnészoszi félsziget középső tája, hol egyszerű, tiszta erkölcsű marhapásztorok és földművesek élnek harmóniában a természettel. Mivel az őslakosok a tudományokat és művészeteket nem tartották sokra és megélhetésüket a termőföld biztosította, a költők mindig is úgy tekintettek Árkádiára, mint a tisztaság és romlatlanság földjére.
A történet:
A függöny felgördülése után 1809-ben találjuk magunkat, az angliai Derbyshire-ben, az arisztokrata Coverly család birtokán, Sidley Parkban. Thomasina Coverly, a tizenhárom éves géniusz azt az azóta elhíresült termodinamikai főtételt magyarázza tanítójának, Septimus Hodge-nak, mellyel bizonyítani szándékozik, hogy az emberek világa az azt felemésztő hő következtében pusztulásra ítéltetett. Lassan felélénkül a tanulószoba és betekintést nyerünk a kifinomult, vagyonos család mindennapi életébe: megmosolyogjuk a bárgyú, botcsinálta költőt, a pöffeszkedő kapitányt, megcsodáljuk a lehengerlő, ám arrogáns Lady Croomot, ítélkezünk az érzékeny tájkertész tervei felett és a finom humor és szellemes szófordulatok mögött rálátunk az erotikus kalandok olyan kuszaságára, mely szinte az összes szereplőt behálózza. Aztán a tanulószoba fölött hirtelen elröppen csaknem kétszáz év. Amikor is jön Bernard Nightingale és felforgatja az ott békésen éldegélő Coverly-leszármazottak mindennapjait. Az öntelt, hírnévhajhász irodalmár azért érkezik Sidley Parkba, hogy bebizonyítsa saját tézisét, mely szerint Lord Byron ezen a helyen párbajban megölte kortársát, a huszadrangú költőt, Ezra Chatert. Hannah Jarvis, az emancipált írónő szintén kutatásokat folytat a birtokon, eltökélt szándéka, hogy megfejti a legendás sidley parki remete kilétének rejtélyét. A két kutató között látványos rivalizálás kezdődik - nem csak a tudomány terén.
Valentine Coverly, az emberkerülő és gátlásos számítógépzseni Hannah munkáját igyekszik segíteni, miközben Thomasina görbéit vizsgálva megdöbbentő felfedezést tesz: fiatalon elhunyt felmenőjének a világ sorsát illetően igaza volt. A néző a korok közti gyengéd kalauzolás révén Stoppard cinkostársává válik, így szemtanúja lesz mind az 1809-es valós eseményeknek, mind a napjainkban folyó (néha téves) detektívmunkának is: vajon gyilkos volt-e Byron és kit rejtett Sidley Park remetekunyhója?

A(z) Pendragon Színtársulat előadása

Stáblista:

Szereplők

Lady Croom
Thomasina Coverly (a Lady lánya)
Brice kapitány (a Lady öccse)
Septimus Hodge (Thomasina nevelője)
Richard Noakes (tájkertész)
Ezra Chater (költő)
Mary (szobalány)
Hannah Jarvis (írónő)
Bernard Nightigale
Valentine Coverly
Gus Coverly

Alkotók

Hozzászólások