Színház

Audiencia / Vernisszázs

színmű, 120 perc, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Audiencia

Ferdinánd Vaněk, a börtönviselt drámaíró munkát kap egy eldugott sörgyárban. A sörgyár a menedék ígéretét hordozza számára. A Sörmester, akitől felettesei azt várják, hogy jelentéseket tegyen az íróról, beszélgetésre hívja Vaněket. Arra akarja rávenni, hogy a jelentéseket időről időre ő maga készítse el sajátmagáról. Ezzel nagy segítségére lenne a Sörmesternek, aki így segíthetne a Honza Peterkának, aki ezt viszonozná a sörgyárnak, és a sörgyár így még egy kis irodát is biztosítana Vaněk számára, aki tehát megszabhatná, hogy "azok" mit tudjanak meg róla és így aztán úgy élhetne, mint makkos a disznóban és annyi sört ihatna, amennyit nem szégyell.
1974-ben Václav Havel néhány hónapig fizikai munkásként egy sörgyárban dolgozott. Akkori élményeiből merítette az Audiencia című darabjának meséjét.
Szereplők:
Ferdinánd Vaněk: Bakos-Kiss Gábor
Sörmester: Benedek Gyula

Vernisszázs

Miben rejlik a boldogság? Michal és Věra vendégül látja régi barátját, Ferdinándot. Lakásavatót tartanak. Megmutatják az új ülőgarnitúrát, a barokk homokkő-angyalkát, a sztereo lemezjátszót, a rokokó zenélő órát, a biedermeier patikusasztalkát. Az életük harmonikus és kiegyensúlyozott a konyhától a hálószobáig. Bizony itt lenne az ideje, hogy Ferdinánd is összeszedje magát végre. Minden tekintetben. Itt az ideje rendbe hozni az otthoni dolgokat. Berendezni a lakást. Szaunába járni. Dióval enni a libamájat. Az mégsem lehet, hogy örökké a maga lelki és szellemi melankóliájában éljen. Feltéve, hogy ez nem építő szomorúság. Itt mégsem szabad mechanikusan eljárni, nehogy a gyerekkel együtt kiöntsük a fürdőkádat is.
Havel darabja a fogyasztói társadalom normáit állítja szembe hagyományosabb értékekkel, a felszín alatt pedig azt boncolgatja, hogy a kevesek igazságban élt élete feloldozást jelent-e számukra mindaddig, amíg a ,,hazugságban élt élet" képes megtartani a maga pozícióit.
Szereplők:
Michal: Kaszás Mihály
Věra: Huzella Júlia
Ferdinánd: Bakos-Kiss Gábor

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások