Színház

Az aranyember

színmű, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Jókai 1972-ig - ebben az évben jelent meg Az aranyember - az Al-Dunát, a Vaskaput nem látta. Mikor később meglátta, s hajóútjáról hazatérve egy újság fölkérte, írná le, Jókai - Hegedűs Loránd cikke szerint - azt felelte: "Nem tudom leírni, mert láttam." Nem látta ő soha Senki szigetét sem, Az aranyember utóhangjában is annyit említ csupán, hogy ennek a létezését - "egy se Magyar- se Törökországhoz nem tartozó új alkotású területét" - Frivaldszky Imre természettudós beszélte el neki.
Nevezetes följegyzéseinek X. számú notesze már többet árul el az alapötletről: "B. Sina gazdagságának eredete, jön török szökevény, gazdag m... gabonahajón, az útközben meghal, ő marad örököse." ... a rejtélyes vagyon eredetének ez lehetett az alapja, Tímár Mihály karrierjének megrajzolásánál azokra a történetekre támaszkodhatott, amelyeket Domonkos János világgazdag komáromi gabonakereskedőről és hajótulajdonosról ( 36 dunai hajója volt) hallott.
Bármi is volt az alapja Jókai regényének, a sikere ma is nagy. Nincs diák, aki ne olvasta volna, a belőle készült színdarab is olyan izgalmas és érdekfeszítő, mint a film volt.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. február 16., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások