Színház

Az ember tragédiája

előadás, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Madách Imre máig nagyhatású művét, Az ember tragédiáját sajátos értelmezésben állítja színpadra a Képzetlenek nevű társulat. Az előadás nem a történeti színekre összpontosít, azokat csak felhasználja, alapul veszi, hogy közelebbről vizsgálódhasson az élet alapvető kérdéseit feszegető témákban: milyen világban élünk? Van-e és ha van, kicsoda Isten? Ki az Ördög vagy más néven a Rossz, és honnan jön? Kik vagyunk mi magunk? Miért van minden így, ahogy van? Mi ez az egész????

"Akkor jó egy előadás, ha arról szól, mi kik vagyunk, ha a néző látja színész mögött az embert. Ennél többet nem lehet adni" - mondja Szilágyi Gábor, a darab rendezője. Az ember tragédiáját színpadra állítani nagyon nagy feladat - teszi hozzá. Ezért is szánt több, mint fél évet a darab megrendezésére, hogy a mű álta felvetett kérdésekre mély tartalmú válaszokat találjon, és mindezt a kellő formában adhassa át nézői számára.

A próbafolyamatok során a színészi jelenlét is a rendezés középpontjába került. Míg egyes színészek úgy látják, hogy akkor adnak magukból igazán sokat, ha önmagukként vannak jelen a szerepben, addig mások azt tartják a színjátszás esszenciájának, hogy mások bőrébe bújva élhetnek át számukra akár idegen helyzeteket is, melyek egyfajta kielégüléssel szolgálnak. Ez a kettősség az előadás során egymásra talál, ezzel is személyesebbé téve a tartalmat.

A társulatról:
A társulat neve - Képzetlenek - rokonszenves, őszinte beismerés, bár a csoport egy tavaly végzett színészosztályból áll össze. A kilenc fős társulat ebben a felállásban először lesz látható Az ember tragédiája színpadra állítása során. Korábbi darabjaik: A Szürke ló és a többiek, Hamlet, Woyzeck mind azt mutatják, hogy a társulat szívesen nyúl komoly darabokhoz, most sincs ez másként.

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Bemutató időpontja:

2015. május 18., Bakelit Multi Art Center

Stáblista:

Hozzászólások

offtopic
Edmond Dantes 2015 szept. 02. - 11:42:02 Előzmény sarkadyl
OFF
Kis kiigazítás: ha Madách élne, forogna a sírjában. Így jobb, nem?
sarkadyl 2015 ápr. 30. - 18:12:29
KÉPZETLENEK, azoknak való az ilyen "modernizálás". Azoknak mindent be lehet adni. Szegény Madách forog a sírjában. Mert ha élne, nem lehetne "átdolgozni".
Az ember tragédiáját Madách írta. Ha valaki ennél jobbat tud, az adjon más nevet a mûvének. Ne lopjon, csaljon. Ugyanezt csinálják szegény Shakespeare-rel. Õk már nem hivatkozhatnak a szerzõi jogra....
Még van idõ levenni a mûsorról - ajánlom.
Seriff