Színház

Az értelmiség útja az osztályhatalomig

felolvasószínház, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Maladype Színház felolvasószínházi programsorozatának keretén belül 2016 márciusában Konrád György-Szelényi Iván: Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz című művének felolvasó-színházi adaptációját mutatjuk be Szabó Máté, a Miskolci Nemzeti Színház művészeti vezetőjének rendezésében.

Így vall a műről az egyik szerző, Szelényi Iván:

"Tizenegy évvel ezelőtt, 1974 nyarának utolsó napjaiban fejeztük be Konrád György barátommal együtt utolsó közös könyvünk, Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz kéziratát egy csobánkai tanyán, tíz-tizenöt kilométerre Budapesttől. Siettünk a könyvvel, "rejtekhelyre" vonultunk, távol forgalmas városi lakásunktól és munkahelyünktől. Kissé paranoid módon úgy véltük - bár, minta későbbi események megmutatták, nem minden alap nélkül -, hogy figyel bennünket a politikai rendőrség. Azt gondoltuk, a rendőrség csak arra vár, hogy mihelyt befejeztük a kéziratot, de talán már előbb is, rátegye a kezét. Így hát a sürgősség érzése ragadott magával bennünket, ami történelmi fontosságunk naiv, sőt, narcisztikus érzésével párosult. Úgy éreztük, rábukkantunk az államszocializmus titkára - az új értelmiségi uralkodó osztály küszöbönálló felemelkedésére. Ezt sürgősen fel is akartuk jegyezni a történelmi emlékezet számára, majd amilyen gyorsan és széles körben csak lehetett, terjeszteni. Mielőtt még elfognának és - feltehetően évekre - börtönbe csuknának bennünket, kéziratunk pedig minden valószínűség szerint örökre eltűnne a KGB irattárában."

Szabó Máté gondolatai a műről:

"Mi közöm van nekem ehhez? - mondhatnám, de azon gondolkodom inkább: mi közöm nincs ehhez... Átvágva magam a mai fogalomzavar bozótján, ott találom magam gyerekként, ahogyan választ kapok a kérdéseimre, éppen olyan korú emberek közt, amilyen most én vagyok. Dogalmakra kérdezek rá, a válasz általában elméleti, idealista, meseszerű - más valóságát akkor még nem ismervén, a sajátomba tökéletesen beleillő. A régmúlt mítoszai a mitikus alakok által elevenednek meg. Látom az útjuk elejét, majd a kétségeesett kapálózást a kialakuló fogalomkáoszban, az öndefiniálás újabb kényszerét és a kudarcot. Bohócokat a Lear-ből, bűntudatos bűnteleneket, leleplezett bűnösöket, jelentésüktől megfosztott, átértékelt szavakat, dadogó szónokokat. Szédületes mélységes mély kút ez is és közben reggel van, dél, este, feleség, gyermek, lecke, joghurt bolgár licenc alapján, márciusi madarak, tungsram és napsütés, eső és veszekedés."

A(z) Maladype Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. március 24., Maladype Színház

Stáblista:

Hozzászólások