Színház

Az ismeretlen kutatása - Improvizációs alkotóműhely

előadás, magyar, 2013.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Valencia James(BAR/H)/Bognár Botond: AI_am
Tóth Márton Emil/Lányi Juli/Fillér Máté

Az Ismeretlen Kutatása egy alkotóműhely, ahol közösen gondolkozhat alkotó, koreográfus, táncos, és a közönség arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben.
A műhely célja, hogy táncosok, alkotók elmélyülten kutathassanak választott témájukban, melyhez segítségül hívhatnak egy másik művészeti ágban dolgozó partnert egy kész produkció létrehozása nélkül. A programmal azt is el szeretnénk érni, hogy mind a közönség, mind az alkotók közelebb kerüljenek az improvizációhoz.

A tavaszi félévben Valencia James, táncművészt és Tóth Márton Emil, szobrászt választottuk ki pályázat útján, hogy az alkotóműhelyben dolgozzanak.

Az Ismeretlen Kutatása része a PARTS által vezetett, az Európai Unió által támogatott, 3 éves nemzetközi DEPARTS programnak. Az alkotóműhely ötletadója Michaela Hargitay, az alkotók művészeti munkáját Gál Eszter kíséri a kutatások teljes ideje alatt.

Valencia James/Bognár Botond: AI_am
A Mesterséges Intelligencia forradalma rohamosan közeleg. 10 éven belül a ma ismert világ teljesen átalakul. A társadalom technológiára való támaszkodása egy produktívabb, biztonságosabb, megbízhatóbb élet reményében egyre növekszik; de vajon hogy befolyásolja ez majd az előadó művészetet? Vajon a Mesterséges Intelligencia meg tud tanulni táncolni? Egy napon tán önálló művészi intuícióval rendelkezik majd? Létezhet-e valós idejű duett egy valódi és egy virtuális táncos között? És ha igen, a virtuális helyettesítheti-e az élőt?

Tóth Márton Emil/Lányi Juli/Fillér Máté: "fázis-nulla-föld"

Az alapkérdés, hogy vajon mit rejt a negatív tér, illetve mi lehet "1" és "0" között, vagyis mi történhet, amikor egy hangfelvétel digitálissá alakul, és mégis hallható egy lejátszón keresztül? Erre és ehhez hasonló a kérdésekre keres választ a mozgásban ez a kutatási folyamat. Fő kiinduló pontjai a mértékegységek tulajdonságai (mennyi információt kapunk egy ilyen adatból, és az mekkora szeletét fedi le a valóságnak?), az egyen- és váltóáram működése, azaz a plusz-mínusz, illetve fázis-nulla-föld szabályai. Ezen fogalmak lemodellezésével, és az ehhez szükséges kísérleti technikai eszközök használatával remélhetőleg közelebb kerülünk egyelőre még olyan megfogalmazatlan dolgokhoz, amelyek talán fontosak lehetnek számunkra.

A(z) MU Színház előadása

Hozzászólások

Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás