Színház

Az istenek alkonya

dráma, 3 felvonás, német, 0.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Siegfried útra kel: cselekvésre, új tettekre vágyik a világban. Brünnhildével mégis elválaszthatatlanok: lángoló szerelmük lesz útja kísérője.
A Gibichungok Rajna-parti tanyáján Gunther királyt bíztatja féltestvére, Hagen: rangos házasság szilárdíthatná meg uralmát... Igaz: a kiszemelt, legszebb leányt áthatolhatatlan tűz őrzi egy sziklacsúcson, de a legyőzhetetlen hős, Siegfried - és senki más - onnan is el tudná hozni számára, ha jutalmul elnyerné Gunther húga, Gutrune kezét. Varázsital fogja szerelemre gyújtani Siegfriedet minden más nőt elfeledve! - Gutrune iránt. És Siegfried épp ide érkezik.
Gunther és Gutrune nem sejtik, hogy Hagen tervében Siegfried elfeledésre szánt asszonya - éppen Brünnhilde, akit el kell rabolnia Gunther számára. Hagen itala el is éri célját: Siegfried kész Gunther vágya teljesítésére. A nibelung-zsákmányban nyert bűvös sisakja álcázza őt Gunther alakjává.
Siegfriedjét várja Brünnhilde a sziklacsúcson - és nem hajlandó walkür-testvére kérésére, Wotan üzenetére megválni Gyűrűjétől, Siegfried jegyajándékától, az átok feloldásáért, a világ megmentéséért sem! De elragadja tőle, erőszakkal, a tűz körébe behatoló, ismeretlen férfi, aki "Gunther"-nek nevezi magát.
Hagennek, félálmában - atyja, Alberich jelenik meg. Egyikük sem mond le még a Gyűrű, a nibelung-hatalom visszaszerzésének reményéről. Sőt, Hagen már biztosnak látja sötét tervei sikerét. Az ő felvetésének műve, hogy Gunther esküvőre készülhet a - semmit sem értő, csaknem eszméletlen - Brünnhildével s mellettük Siegfried, Gutrunéval. Kettejüket egymás karján látja Brünnhilde és Siegfried ujján a Gyűrűt, - átlátja, hogy iszonyú (és érthetetlen!) csalás áldozata lett: megrablója és foglyul ejtője, "Gunther" képében, - Siegfried maga volt! Az elválaszthatatlan, izzó szerelemben egymásnak rendeltek tajtékzó indulattal gyalázzák egymást, hazug, hűtlen árulóként... Hagen bizonyítottnak láttatja a még kétkedő Guntherrel: Siegfried megszegte a neki esküdött hűséget. Bosszút esküsznek, Siegfried vesztére. Az elárult, megcsalt Brünnhilde is csatlakozik hozzájuk.
A Rajna sellői Siegfried közeli vesztének megjóslásával sem tudják tőle visszanyerni ősi Gyűrűjüket... Siegfried, vadásztársai: Gunther, Hagen és híveik körében, élete korábbi tetteit, kalandjait meséli. Közben Hagen újabb varázsitala visszaadja kiesett emlékezetét - s ő lelkesen idézi fel Brünnhilde szerelmében lelt boldogságát... Mindenki tanúja lehetett a Gunther iránti hűtlenségnek. Hagen dárdája hátulról ledöfi Siegfriedet.
Gyászmenet kíséri a holttestet a Gibichung-portára. A Gyűrűért vívott párviadalban Hagen leteríti Gunthert, zsákmányát mégsem nyerheti el: a holt hős karja tiltóan emelkedik fel. Az örökség és a méltó elsiratás Brünnhildére vár. Siegfried bukása átláttatja a nővel a végzet tragikusan szükségszerű - immár lezárult - útjainak egészét. Máglyára tétteti Siegfried testét s a kigyúló lángokon át vele egyesülve, a Rajnába veti magát. Walhall isten-várát is tűz és víz árja borítja el; az átoktól megtisztult Gyűrű újra a Sellők, az örök Természet birtokában ragyog, megújuló kezdet, Születés és ismeretlen-örök Folytatás fénylő jeleként.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Stáblista:

Hozzászólások