Színház

Az operapróba

vígopera, 1 felvonás, 2018.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Albert Lortzing Az operapróba és Franz Schubert A négy évig tartó őrségcímű egyfelvonásos operáinak bemutatója az Ódry Színpadon különleges eseménynek számít a magyarországi operatörténetben. Lortzing ritkán látható vígoperája először szerepel az Operaház műsorán, Schubert daljátéka pedig még soha nem került színre Magyarországon. Miközben Az operapróba eseményeit a szerző lendületes, vidám zenéi sodorják előre, a szereplők kétségbeesve igyekeznek levegőhöz jutni és egy pillanatra megszökni a sors elől. A növekvő káosz közepette a fiatalok első szerelmi tapasztalataikat élik át, amelyek sokszor egészen távol állnak a szabad akarattól. A négy évig tartó őrség hasonlóan izgalmas felfedezés: Schubert zsenialitása e művében is megmutatkozik, a cselekmény pedig, amelyet barátja, Theodor Körner írt, magába sűríti a zeneszerzőre oly jellemző derűt és melankóliát. A két történetben közös, hogy a harmónia és a látszólagos boldogság ellenére a szereplők kiszolgáltatottak, és a szabadság hiányától szenvednek.

Mindkét művet az immár hagyományosan megrendezett Énekkari Fesztivál részeként, az Operaház énekkari művészei által előadott produkcióként mutatjuk be.

Partnereink: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem

Osztályvezető tanárok: Ascher Tamás, Novák Eszter, Selmeczi György(zenés színházi rendező osztály); Jákfalvi Magdolna, Kárpáti Péter, Upor László (színházi dramaturg osztály) / Zeke Edit (Látványtervező Tanszék)

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2018. május 17., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Szereplők

Hanna, társalkodónő, Lujza barátnője
Lujza grófkisasszony
Adolph Reinthal, báró
Johann, Adolph barátja
Grófnő, Lujza szülei
Kristóf, inas a gróféknál
Adolph nagybátyja
Martin, egy zenész

Hozzászólások