Színház

Az oroszlán télen

színmű, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az amerikai James Goldmanhoz (született 1927-ben), úgy tetszik, életében egyszer "szállt le az Isten". Egyműves szerző, amilyen jó egynéhány akad a színháztörténetben. Ha írt is egyebet, nem hagyott nyomot. Ez az egy mű, az 1996-ban, New Yorkban bemutatott Az oroszlán télen viszont tartós sikerdarabja a színvonalas szórakoztató repertoárnak.
Az 1183 karácsonyán játszódó cselekmény hőse Jean Anouilh Becket című művéből ismerősek: az ott bemutatkozó farkaskarmú, és farkasmosolyú ifjú angol király, II. Henrik tér vissza itt néhány évtizeddel öregebben, már gyengülő oroszlánként. Ám ellenfele nem a szelíd és hajhattalan szent Becket Tamás, Canterbury érseke, mint Anouilh-nál, hanem tulajdon felesége, a szépségéről és eszéről középkorszerte híres Aquitániai Eleonóra. Az itt 61 éves, de elpusztíthatatlan életerejű hölgy még húsz évet élt: utolsó hónapjait Shakespeare dolgozta fel a János királyban.

A két idézett mű időpontja között helyezkedett el az a páratlan drámai pillanat, amely az amerikai írót megkísértette. Henrik király - történelmi tény - már tíz éve viszonylag kényelmes várfogságban tartja intrikus hajlamú hitvesét, de a látszat megőrzése kedvéért különleges udvari alkalmakkor magához hozatja. Egy ilyen alkalom a karácsony is, amely Eleonóra számára afféle pünkösdi királyság. E viharosra forduló ünnepen csapnak össze a családon belüli politikai, érzelmi ellentétek.

Történelmietlen történelmi komédia. Nem parabola ez, nem modern, üzenettel rendelkező történelmi dráma: briliáns szórakoztató játék nagy egyéniségek apró-cseprő, de mégis történelmet alakító perpatvaraiból?

Szántó Judit

A(z) Győri Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. február 2., Győri Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Henrik (Anglia királya)
Eleonóra (a felesége)
Richard (Henrik fia)
Gottfréd (Henrik fia)
János (Henrik fia)
Fülöp (francia király)
Anna (Fülöp húga)

Alkotók

Hozzászólások