Színház

Az oroszlán télen

színmű, 2 felvonás, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

II. Henrik, Anglia királya, korának egyik leghatalmasabb uralkodója, aki 21 évesen lett a birodalom ura, sok drámaírót megihletett már. Több irodalmi műben ábrázolták legendás barátságát Thomas Beckettel, a canterbury-i érsekkel. II. Henrik ragyogó elme, számos reformja maradt fent Angliában, jeleskedett a törvénykezésben, megszervezte a gazdasági életet ? szertelen magánélete, kicsapongásai, furcsa kapcsolata feleségével és gyermekeivel azonban legendaszámba ment. A szent barát, Becket örökségével soha nem tudott megbirkózni.

Felesége, Aquitániai Eleonóra a kor legműveltebb uralkodónéja, páratlanul okos nő, akinek eszétől és nyelvétől joggal félt a király. Az angoloknál trónra ülő asszonyok valamely rejtélyes okból felettébb hosszú életűek: Eleonóra például nyolcvanegy esztendőt élt meg. Henrik egész életében rettegett attól, hogy valaki az ő feje fölé nő: feleségét bezáratta, várfogságban tartotta, de a látszat kedvéért engedélyezte számára a nagyobb ünnepeken való részvételt.

1183 karácsonyán játszódik a darab, II. Henrik ekkor kéreti magához feleségét. Eleonórán nem látszik a fogság (még húsz évet él, utolsó hónapjait Shakespeare dolgozta fel a János királyban). A karácsony este a leszámolás és elszámolás ideje két kitűnő elme között, akiket saját szellemi örökségük távolra vitt egymástól, de akik egymás nélkül mégsem tudnak élni. Sziporkázóan szellemes játék humorral, emberséggel. Jutalomjáték, és nagyszerű szórakozás. Kalandozás a középkori Angliába, de csak azért ez a történelmi utazás, hogy lássuk: maga az ember nem sokat változott azóta... talán csak a körülmények.

A(z) Vörösmarty Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. január 23., Vörösmarty Színház

Stáblista:

Szereplők

III. Henrik (Anglia királya)
Anna (francia hercegnő)
János (Henrik legkisebb fia)
Gottfréd (Henrik középső fia)
Oroszlánszívű Richárd (Henrik legidősebb fia)
Eleonóra (Henrik felesége)
Fülöp (francia király)

Alkotók

Hozzászólások