Színház

Az ügynök halála

előadás, 2 felvonás, magyar, 2011.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Amikor a kommunista korszakban szinte viharos gyorsasággal - megírása után csupán tíz évvel - hazánkban is színre került Arthur Miller darabja (1959-ben a Nemzeti Színházban, a címszerepben Tímár József legendás alakításával), a hivatalos kritika a kapitalista társadalom farkastörvényeinek és az amerikai életforma öncsaló voltának kíméletlen leleplezését tartotta a legnagyobb erényének. Csupán a dráma különös - a valóságos időrendet bátran megbontó, az emlékeket, illúziókat és a kézzelfogható realitást szétválaszthatatlan szövevénnyé bogozó - szerkezetét furcsállották. Pedig ez hordozza az írói mondandó lényegét: Miller szerint az egész dráma a főhős fejében játszódik le, díszletéül is legszívesebben egy óriási koponyát képzelt volna el. Amikor pedig az egyik broadwayi előadás után egy néző fölrótta neki, hogy nem lehet tudni, milyen mintákat is cipel Willy, az ügynök két hatalmas bőröndjében, ingerülten így fakadt ki: "Hát önmagát! Ő maga az áru."

Tehát az esendő, a hétköznapok anyagi és lelki súlya alatt görnyedő, a rideg tényeket rögeszmésen szebbé, barátságosabbá kozmetikázó, az álmai mellett a végsőkig kitartó kisember a megértő, de nem megbocsátó vizsgálat alanya. Alakjában a szerző apjának is emléket állított, akit az 1930-as évek gazdasági krízise gyűrt maga alá. Most, a jelenünket megnyomorító újabb világválság idején a közösség számára látszólag feleslegessé vált, az életből lassan kikopó, de mindennek ellenére szeretetre méltó figurájában valószínűleg több nemzedék tagjai is egyre döbbentebben ismernek magukra.

A(z) Weöres Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. május 13., Weöres Sándor Színház

Stáblista:

Hozzászólások

surviver 2012 jan. 05. - 14:20:18 Előzmény Sanyi19
Jó darab.
Kis Mari és a ledér lányok különösen jól játszanak. Még emelhette volna a színvonalat, ha Jordán nem fröcsögi végig a darabot; a sok nézõtéri kuncogás annak volt köszönhetõ, hogy egyre több embernek feltûnt, ha megszólal, a nyála csak úgy röpköd; szegény Kiss Marit 2x telibe is találta az arcán, jó, hogy volt nála zsebkendõ, feltételezem, megszokta már a 'beköpéseket.'
10/10
Sanyi19 2011 okt. 21. - 15:27:37 10/10
Kétszer néztem meg az elõadást.Fantasztikus! Lehetne a dicsérõ szavakat sorolni, felesleges.
sajnálhatja az a igaz sinházbarát ki nem látta.Láttam Valló Péter 1972-es Veszprémi rendezését is
(Latinovics Willy Loman, Cserhalmi Biff)de ez sokkal mélyebb érettebb maibb volt.
Gratulálok az egész CSAPATNAK.