Színház

Az ünnep

dráma, 2 felvonás, magyar, 2006., 16 - 99 éves kor között

Értékelés:

23 szavazatból
Szerinted?

Helge, a családfő hatvanadik születésnapjára gyűlnek össze a dán Hansen-família tagjai. Mint minden évben, idén is elegáns estély készül a családi kastélyban: a vendégek ruhája a legfinomabb anyagból készült, a menü minden igényt kielégít, de a személyzet is osztályon felüli. A nagyvonalúság és vendégszeretet régi hagyomány a Hansen-családban. Helge és hűséges felesége, Else három gyermeküket is hazavárják az ünnepségre: Helene-t, a különc, de melegszívű antropológust, a nagyszájú, faragatlan Michaelt és a gyerekek közül legsikeresebb, ma mégis csöndes, visszahúzódó Christiant. Ugyan van némi bizonytalanság a szobabeosztás körül, az estély mégis remek hangulatban kezdődik. Egyelőre csupán az a kérdés okoz problémát, hogy az első fogás vajon lazac, vagy rákleves. Aztán, a vacsora közepén az egyik gyerek szólásra emelkedik.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 7., Pesti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Lili Marleen 2015 jan. 27. - 23:22:25 10/10
Sokadszorra is nagyon tetszett.Nem hinném, hogy ez a téma - családon belüli szexuális erõszak - bármikor is érdektelenné válhatna.Sajnos ez 2015-ben legalább annyira aktuális mint 1998-ban volt.
Remek színészi játék,ötletes rendezõi megoldások, jó zene, jelenleg a Pesti Színház egyik legjobb elõadása, szerintem.
Hegedûs D Géza és Varju Kálmán apa-fiú játéka odaszögez, lenyûgöz,nagy gratuláció mindkettõjüknek! :)
Dr. Tusko Hopkins 2015 jan. 25. - 23:14:49
Nekem nem tetszett. A filmet nem láttam.
Számomra nem jött át a darab mondanivalója, valószínûleg 2015-ben nincs is olyan drámai mondanivalója, mint 1998-ban volt (a film 1998-as). Ma már a pedofília és a családon belüli szexuális bûncselekmény szinte mindennapos a sajtóban, korántsem olyan drámai téma ez, mint 1998-ban volt. 1998-ban a téma ilyen szintû feldolgozása felérhetett egy arconcsapással, de 2015-ben ebben a témában már nincs ekkora feszültség.
Elsõsorban a mondanivalót, a levonható tanulságokat hiányolom a darabból. Egy férfi disznólkodik a családjával, a végén minden kiderül, és a bûnös meglakol. Ennyi lenne ebben a drámában?
Az elsõ felvonásban nagyon sok szál indul el, ezek nem kerülnek kibontásra, és nem jön át pontosan mi a közük a darab fõ cselekményéhez. Igazából semmi.
Mit árul el Christian-ról a szobalánnyal való viszonya? Egy szál a darabban, ami nem vezet sehova.
A szerzõ eredeti szándéka szerint a nézõnek azt kellene gondolnia, Christian bejelentése talán egy skizofrén elme kitalációja, és a levél felolvasása a dráma fordulópontja, ahol a nézõ rájön, hogy mindez valóság? Bocs, nekem ez sem jött át.
Miról szól a színesbörû új szereplõ megjelenése? Mit tesz hozzá a darab mondanivalójához ez a karakter? Rejtély. Nélküle is tudtuk, hogy Helene párkapcsolatai zavarosak.
Vagy mi szerepe volt Poul-nak? Mit tett hozzá a darab mondanivalójához, vagy a fõszereplõk szemlyiségfejlõdéséhez? Elképzelésem sincs.
Rejtély a személyzet dramaturgiai szerepe. Úgy tûnik, õk mindent tudnak. A szakács kap pár mondatot, de ez sem visz tovább a darabban. Szóval a személyzet mindenrõl tud, és.... semmi. A darabban ennek nincs semmilyen jelentõsége, nem ad hozzá semmit.
Nem értem Michael személyiségfejlõdését sem, ha egyáltalán van ilyen. Mintha lenne erre utaló szándék, de nem jön át, miben is változik meg Michael. Egyszer az öccsét veri, aztán az apját.

Egy dráma, amiben nincs tanulság, nincs mondanivaló. 1998-ban a film valószínûleg a jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, de ez 2015-ben már nem jön át.

A remek színészi játék, az ötletes színházi megoldások, a jó fények és a feszültséget növelõ zene nem tudta feledtetni a történet gyengeségét, és a drámából az üzenetet, ami a nézõ épülésére szolgálhatna.
7/10
denilson 2014 szept. 19. - 13:31:32 7/10
Otromba és felesleges jelenetnek tartottam, hogy a brazil fickó a második felvonás elején azzal indít, hogy elénekli az "Ei sei te pego" c. ismert brazil slágert. Aztán a gyengébbek kedvéért, akik még nem jöttek volna rá, hogy egy külföldirõl/brazilról van szó, adnak neki egy labdát, hogy dekázzon egy keveset, mert azt ugye minden brazil tud. Lehet velem van a baj, de ettõl nehezen függetlenítettem magam a késõbbiekben.

Kár, mert Varju Kálmán bejelentései elemi erõvel szegeztek a székbe és rendesen csendet vágtak a Pesti Színházban. A visszafogottsága megható volt és, hogy nem vitte el melodráma irányába a szerepet. Pindroch Csabát én alkatilag nem kedvelem, nagyon direkt és áltermészetesnek érzem/éreztem ezúttal is. A másik komoly problémám a "bejelentésre" adott reakciók voltak. Mert szerintem senki nem volt se süket, se h...e az asztalnál. Egy realista elõadás esetében szerintem több embernek le kellett volna döbbennie, nemcsak a fõszereplõknek. Mindezekkel együtt sokkal jobban tetszett, mint Eszenyi Shakespeare-rendezései. Azokkal nagyon nem vagyok kibékülve.

Az ünnep: 10/7
zolimaci 2014 szept. 14. - 22:59:46
Nagyon erõs elõadás. A díszlet és a rendezés zseniális. Színészek egytõl egyig nagyon jók. Nagyon ajánlott.
Akinek az elsõ sorba szól a jegye az érdeklõdjön, mert nincs elsõ sor.
10/10
Edmond Dantes 2014 aug. 03. - 16:06:26 10/10
Jövõ szezonban újból kihozza a Víg/Pesti, azonos szereposztásban, csak Varjút cserélik be az elment Kamarás helyére. Nagyon nagy színházi élmény volt, filmélmény nélkül is. És ez a Víg esetében egyáltalán nem magától értetõdõ dolog. (Talán máshol sem.)
Redfield 2009 dec. 20. - 10:08:19 Előzmény Gabriella54
Szerintem egy átlagos filmnél ez oké, de egy Dogme filmnél, ami egyébként is a minimalista kivitelezésérõl híres nem elfogadható. Nem különösebben izgat, hogy külön mû, mert ha tényleg külön lenne, és külön kéne értékelni, akkor vihettek volna bele több fantáziát, és több újdonságot, de erre nem mertek vállalkozni, (vagy nem tudtak). Csak annak a nevetségességére próbálok utalni, hogy például a filmbe nem kellettek zenék, itt meg, pont egy színdarabnál képesek és kiegészítik vele.
10/10
Gabriella54 2009 dec. 19. - 11:04:53 10/10 Előzmény Redfield
Bocs, hogy ilyen késõn válaszolok, de korábban nem kukkantottam be a topikba ;)
Sajnos az a baj, hogy egy mûvet mindig az alapmûhöz hasonlítgatunk - ez könyvnél talán nem akkora gáz. Egy filmet és egy színdarabot összevetni (legalábbis szerintem) totál értelmetlen, hiszen mind a kettõ teljesen más képi eszközökkel dolgozik. Amit meg lehet valósítani filmen, szinte lehetetlen a filmvásznon. Nagyon ütõs darab volt, szándékomban áll még egyszer megnézni, de túl kell még tennem magam azon a sokkon, amit a darab és a téma okozott.
9/10
csuribuksi 2009 dec. 18. - 09:13:59 9/10
Igazán jó darab, néhol meglepõen jó megoldásokkal. Való igaz, a film jobb, de az elõadás is jó színvonalú.
10/10
ienysiv 2009 nov. 16. - 00:08:52 10/10
Én szombaton láttam a darabot,az új szereposztásban.Nagyon nagy hatást tett rám,úgy a darab,mint a színészi játék.Hegedûs D.Géza ocsmány hitelességel játszotta a sátánt magát.Hátborzongató volt.Nem tudom Kamarás Iván milyen lehetett Christian szerepében,de Varju Kálmán olyan szívetfacsaró,kiszolgáltatott,megnyomorított gyermeket hozott,ami rendkívül megkapó volt.A többiek is jók voltak,a rendezés (Eszenyi Enikõ)kiváló!Nálam ez a darab 10/10.
Redfield 2008 máj. 06. - 00:20:09
Vágom, inkább az elsõ sort címeztem neked. :)
F_E_B 2008 máj. 05. - 21:24:08 Előzmény Redfield
Kinek volt baja a latasi viszonyokkal?
Mivel en 1 eve lattam, sajnos nem tudtalak felismerni most a noi wc-nel

Erdekelne Rorirori velemenye is...
Redfield 2008 ápr. 26. - 23:08:38 Előzmény Rorirori
FEB - nekem nem volt gondom a látásviszonyokkal, szerencsére jó helyet kaptam.

Az elõadás viszont már nem nyûgözött le annyira. Biztos a film iránti mélységes elismerés beszél belõlem, de az alakítások átlagosak voltak (nem a jó értelemben), nem volt semmi egetrengetõ, és karakterek (legfõképp Christian-é) lelki vívódásait nem tudták elég jól megjeleníttetni a színészekkel, ezért hozták be például a már-már horrorisztikus hatású küzdelmeket saját démonaival, nagy látványok és hangbejátszások közepette. A film az egyszerûségével lett olyan nagyszerû, még zenék se kellettek bele, itt meg valahogy mégsem tudták nélkülözni õket. Egyébként valahol írták, hogy ez egy önállóbb darab akar lenni, ami másképp próbálja feltárni az eseményeket. Hát... nagyjából ugyanaz benne minden, csak azokkal a nem hiányzó extrákkal, amiket említettem, és néhány jelenetet komikusabbra vettek. Talán ezt nem lehet jól adaptálni színpadra, vagy nem tudom, az is lehet, hogy tényleg csak nem tudom önmagában értékelni, de nehéz, ha nagyjából tényleg ugyanaz, annyi különbséggel, hogy a varázsa elveszett. Dícséretnek annyit mondhatnék, hogy jól megoldották azokat a részeket, amikor több helyszínen kell elképzelnünk egyszerre több szereplõt, és egymás hegyén-hátán vannak. Az jól kijött, csak sajnos annak is izzadtságszaga volt, mert alapvetõen egy filmes bemutatásmódot nyomattak színpadra. Vihettek volna bele több fantáziát, vagy máshogy is megpróbálhatták volna bemutatni a dolgokat ténylegesen, hatások nélkül, mélyebb színészi játékkal. Na már csak azért is, mert az elsõ hivatalos, és a legelismertebb Dogme-film adaptációjáról beszélünk, és a Dogme pont, hogy közelebb viszi a filmet az igazi színházhoz.

Amúgy ha figyeltél a szünetben, én voltam az egyetlen srác, aki a nõi vécéhez állt sorba. :)
F_E_B 2008 ápr. 26. - 10:55:46 Előzmény Rorirori
No majd ird meg, hogy tetszett!

Szamold ki, mekkor lehet a bevetel telthaz eseten; valszeg meszze nem fedezi az sem a szinhaz kiadasait.
Rorirori 2008 ápr. 18. - 08:54:22 Előzmény FEB1
Én most vettem rá jegyet 2800 Ft-ért, de a jobb helyekre háromezer-valamennyi volt. Sajna drága mulatság a színház, én is mennék gyakrabban...
Redfield 2007 máj. 09. - 21:46:52
Én nem tudom, mennyi egy jegy, de mozit még találni ritkán 1000 alatt. Ettõl persze még szívesen mennék színházba, csak hát nincs rá nagyon zsém.
FEB1 2007 máj. 09. - 15:35:26 Előzmény Redfield
Mennyi lehet egy jegy? 2000 Ft?
Szerintem a mozi sem lehet sokkal olcsobb...
Redfield 2007 ápr. 27. - 11:21:08
Engem érdekel, csak drágák a színházjegyek. A film (Születésnap) a kedvenceim között van. Mestermû.
FEB1 2007 ápr. 27. - 07:56:11
A darab nagyon jo, sot fergeteges.
Egy nagy gondom volt vele: 30 fokban kellett vegignezni a telthazas eloadast (Pesti Szinahaz - 2007.04.26). Sokat elvett az elmenybol.
Javasolnam mindenkinek, hogy vagy telen nezze meg, vagy ne a Pestiben.

Meg egy aprosag:
"Helge, a családfõ ötvenedik születésnapjára gyûlnek össze"
A csaladfot Hegedus D. Geza alakitja (pompasan) a maga 54 evevel. A lanyat a 41 eves Hegyi Barbara.
Sajnos eleg hiteltelen, bar nem annyira remes, mint az Amphitryonban.
Nem kellene ennyire raeroltetni szerepeket